Hoe vermijd je kledingstress voor een belangrijke afspraak?

Kledingstress

Spreker zijn op een congres, je plannen presenteren aan de directie, een sollicitatie-, netwerk- of acquisitiegesprek. Binnenkort een spannende date…. Allemaal situaties waarbij de meeste mensen even stilstaan bij hun kleding. Gelegenheden die ook vaak kledingstress oproepen.

Je vraagt je dingen af als

 • Hoe kom ik over?
 • Zien anderen mij wel zoals ik wil dat men mij zien?
 • Is mijn kleding professioneel (of vlot) genoeg?

Je wil je vooral niet opgelaten voelen omdat je de plank net mis sloeg. Of ronduit een verkeerde indruk achterlaten.

Dus zoek je naar een geschikte outfit die helemaal bij jou en de gelegenheid past. Een optie is nieuwe kleding. Heb je daar zin in en budget voor, prima. Heb je sowieso een aanvulling van je garderobe nodig: idem. Maar waarschijnlijk heb je al voldoende items in je kast. Je moet het alleen de goede eruit weten te pikken. Kledingstress is bij een goede voorbereiding niet nodig!

Inventariseer je garderobe

Maak een overzicht wat je precies in je kast hebt. Welke broeken, pakken, blouses, tops, vestjes etc. Kijk welke kleur het heeft en breng in kaart of het item bijzondere kenmerken bezit. Bij bijzonder denk ik bijvoorbeeld aan doorzichtige stof, een opvallend dessin, lederen details, etc. Allemaal kenmerken die de inzetbaarheid van een item beperken. Je maakt zo onderscheid naar basiskleding en stand alone kleding.

Maak tevens onderscheid tussen zakelijke en vrije tijds kleding. Deze verdeling is natuurlijk niet in beton gegoten, sommige stukken zijn multi inzetbaar. Daarentegen zijn flodderige vakantietops en dikke wintertruien zelden geschikt voor zakelijke afspraken.

Ook niet voor dates. Tijdens een date draag je andere outfits dan tijdens een zakelijke event. Maar de benadering blijft dezelfde: Je wilt een zo goed mogelijke indruk maken. Dus bewaar de tops en truien voor een vervolg. Eerst maar eens ervoor zorgen dat het vervolg er komt!

Doe de inventarisatie niet op het laatste moment. Je komt misschien tot de conclusie dat er items ontbreken. Zo hou je tijd om deze alsnog aan te schaffen. Of misschien kun je nog iets lenen van een vriendin.

Als je toch alles uit je kast hebt, kan je deze gelegenheid aangrijpen om de indeling te veranderen. Of je garderobe eens flink op te schonen.

Daarna stap 2.

Welke uitstraling wil ik?

Bedenk welke uitstraling je wilt bereiken. Wil je kracht uitstralen of sympathie opwekken? Laten zien dat jij de expert bent? Overkomen als femme fatale? Voor elk doel kies je andere outfits. Kleur, dessin, materiaal en vorm, alles speelt mee. Het is een samenspel waarbij je tevens rekening houdt met jouw persoonlijkheid. De outfit moet bij jou passen, jouw karakter weergeven. Het gaat te ver om hier alle ins en outs te beschrijven. Vraag het me als je meer wilt weten. Of lees de twee blogs hierover.

Het event is geen kostuumdrama waarin je een rol speelt. Hooguit dat je een kant van jezelf aanboort die men niet vaak ziet. Door je bijvoorbeeld iets netter te kleden dan gewoonlijk. Maar ook dan: overdrijf niet. Trek dus geen stijf mantelpakje aan als je van nature houdt van informele kleding. Jouw ongemakkelijke gevoel wordt feilloos opgepikt door anderen.

Iederen snapt dat je bij een date extra je best doet. Maar wil je dat je date een verkeerd beeld van je krijgt? Ga ook bij deze gelegenheid niet mijlenver buiten je comfortzone. Je houdt zo’n rol toch niet lang vol als het niet echt bij je past.

Kies je accessoires

Met accessoires maak je het verschil. Bovendien kan je in de keuze van je accessoires je persoonlijkheid leggen. Veel of weinig, strak design, kleurig, duidelijk aanwezig of juist subtiel, alle keuzes zeggen iets over jou. Bovendien zijn accessoires vaak stukken goedkoper dan kledingstukken. Goed om te onthouden als je een beperkt budget hebt.

In sommige beroepen heb je weinig vrijheid in wat je aantrekt. Accessoires zijn dan een middel om je tenue persoonlijker te maken. Al is het maar door een paar happy socks onder je nette pak te dragen, je shawl op jouw manier te knopen of charmante oorknopjes met een knipoog te dragen.

Misschien heb je kort na je belangrijke afspraak nog een volgende ontmoeting waarbij je een ander doel wilt bereiken. Dan is het prettig als je snel van uitstraling kunt wisselen.

Maak een foto

Je kunt als geheugensteuntje een foto van de gevonden outfit maken. Handig als je je outfit lang van tevoren uitzoekt.

Met een foto voorkom je ook dat je bij een vervolgafspraak hetzelfde tenue draagt. Misschien leg je een kleine bibliotheek aan met outfits voor de diverse gelegenheden? Scheelt een hoop kledingstress en nadenkwerk.

In het geval dat je niet vaak met deze situatie te maken krijgt, is een foto eveneens een fijn hulpmiddel. Hoef je niet zo diep in je geheugen te graven tegen de tijd dat het weer nodig is.

Kort (avond) van te voren

 • Check je jouw outfit op kreukels, vlekken en/of kapotte onderdelen
 • Verwijder je eventuele dierenharen
 • Poets je je schoenen

Samengevat

 1. maak een inventarisatie van je garderobe
 2. bedenk welke uitstraling je wilt
 3. creëer een outfit en kies je accesoires
 4. maak een foto van de gevonden outfit voor je kledingbibliotheek
 5. check de dag van tevoren of alles is zoals het moet zijn

Ik wens je veel succes op je afspraak!

VIPdag

Wil je nooit meer kledingstress? Maak dan vandaag nog een afspraak voor een VIPdag. Een hele dag exclusieve aandacht en direct toepasbare tips. Bye bye kledingstress. Hallo je altijd mooi voelen.

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!