Werk en vrije tijd: soms zijn twee garderobes handiger

Jaren geleden werkte ik bij een bank. Daar golden kledingvoorschriften: formeel, zakelijke kleding. Zoals een witte, knisperend gestreken blouse (letterlijk overgenomen uit de voorschriften) met een wollen pantalon en een jasje. Inmiddels zijn de voorschriften wat versoepeld maar indertijd waren ze nog redelijk streng.

Formeel, zakelijke kleding hoorde bij mijn baan en niet bij mij als persoon. Uit geldgebrek had ik geen dubbele garderobe. Bij elke aankoop heb ik daarom jarenlang (ik heb er zo’n 8 jaar doorgebracht) mee laten wegen dat ik het item zowel thuis als op mijn werk kon dragen.

Ik kocht blouses, colberts en pumps; het voldeed net aan de eisen. Soms ook niet maar dit was het beste wat ik er van kon maken. Ik voelde me niet senang in klassieke kleding en wilde niet nog formeler gekleed gaan. Dan zou ik mezelf echt helemaal negeren

Maar ook in mijn vrije tijd paste de kleding niet bij me. Ik voelde me er te netjes en ietwat onbehaaglijk in. Niet zoveel dat het echt oncomfortabel werd. Een vervelend kriebeltje als ik in de spiegel keek, dat gevoel komt in de richting.

Mijn garderobe had een halfbakken stijl die het in beide gevallen net niet was. Wat was ik opgelucht toen ik ontslag nam en de formele kledingvoorschriften achter me kon laten.

Ik kan me zelfs herinneren dat ik, toen ik een tijdje later een sollicitatiegesprek bij een bank had, bij binnenkomst de outfits van de medewerkers zag en dacht: ‘gaan we weer’. Die sollicitatie is niets geworden. Mede dankzij het gevoel dat de kleding bij me opriep. Dezelfde week vond ik gelukkig een andere werkgever, die beter bij me paste.

Ik heb jarenlang geen blouses en colberts gedragen.Van weersomstuit is mijn garderobe een tijdje zelfs totaal naar de andere kant doorgeslagen. Omdat ik het formele spuugzat was. Inmiddels zijn er weer jasjes en blouses in mijn kast opgedoken. Het past nu ook beter bij mij als persoon. Heel klassiek zal mijn garderobe echter nooit worden en dat hoeft nu ook niet.

Achteraf is het jammer dat ik geen twee garderobes heb aangehouden. Dan had ik voor beide situaties minder, maar wel de juiste kleding gehad. En zou ik me al die jaren prettiger in mijn kleding hebben gevoeld.

Dit overkomt me niet nog eens. Als ik ooit nog eens voor een baas ga werken, zorg ik dat ik mezelf kan blijven. Ook op kledinggebied.

Heb jij het gevoel dat je outfits het allemaal net niet zijn of wil je jezelf naar een hoger kledingniveau brengen? Maak een afspraak voor een garderobeadvies.

Lees ook: Drie woorden waaraan kleding moet voldoen

Waarom in een pyjama thuis werken niet aan te raden is

Voel je prettiger in je werkkleding

ebook kleding combineren
ONWEERSTAANBARE OUTFITS
over de sleutel naar de allermooiste versie van jezelf

Of je nu een belangrijke zakenmeeting hebt, op date gaat, een etentje of een bruiloft hebt, voortaan zie jij er onweerstaanbaar uit! Een droombeeld? Nee, je hoeft slechts één woord te onthouden en toe te passen. Bovendien is nieuwe kleding niet nodig. Gun jezelf de complimenten en bestel dit bijzondere boek!

“gemakkelijk leesbaar en informatief” ~ Anne Rodenburg

GELIJK BESTELLEN

EERST EEN HOOFDSTUK LEZEN

Vlog van deze maand

Misverstand over kledingadvies: het is duur

Ziazan vlog

Neem contact op

Marielle Veerbeek
Molenveldstraat 153 in Weert
(06) 14 62 51 01
E-mail: info@ziazan.nl