Tien goedkope shirts of één dure?

Wat is slimmer: tien T-shirts in de uitverkoop kopen of voor hetzelfde bedrag een mooie top?

Weet je het niet? Kijk dan eens naar de cost-per-wear. Soms zie ik bij het winkelen een item wat ik prachtig vind, maar ook aan de prijzige kant. Ik geef normaal geen € 160 uit aan een spijkerbroek bijvoorbeeld. Maar de broeken van NYDJ dragen zo lekker en kleden zo mooi af, dat ik er toch voor ben gezwicht. Ik heb mezelf voorgehouden dat het een goede investering is als je kijkt naar de cost-per-wear = de kosten per keer dragen.

Volgens dit principe kost de broek - als ik hem één keer draag - 160 euro. Maar na twee keer dragen kost de broek 80 euro (de helft), na vier keer dragen is de prijs gezakt naar 40 euro en na honderd keer dragen naar 1,60 euro. Een bedrag waar ik mee kan leven. En omdat ik zo’n beetje in die broek woon, haal ik dat gemakkelijk.

Nu lijkt dit een excuus om duur te kopen. En misschien is dit het ook. Niet voor niets wordt de cost-per-wear ook aangeduid als een 'marketing concept’. Toch zit er iets in.

Want om bij de vraag in de eerste regel te blijven: kan je beter je geld investeren in tien shirtjes uit de uitverkoop of één goed shirtje van een beter merk? De cost-per-wear-formule kan antwoord geven op deze vraag en een leidraad tijdens het winkelen zijn.

Heeft het voor jou zin? Als jij iemand bent die goedkope shirtjes maar één of twee keer draagt, ze daarna achterin de kast laat verdwijnen maar duurdere shirtjes vaker aantrekt, wel. In zo’n geval is de cost-per-wear van een duur shirtje vaak lager dan dat van een goedkoper shirtje.

Een pleidooi om altijd duur te kopen? Nee, goedkope kleding kan ook voldoening geven. Als je deze vaak draagt, is de cost-per-wear natuurlijk helemaal om te lachen. En je hebt niet altijd zin in sparen of budget voor prijziger kleding.

Je leest wel eens dat je basiskleding duurder mag zijn. Je zult deze kleding waarschijnlijk zo vaak dragen dat de cost-per-wear acceptabel blijven. En duurdere kleding is in het algemeen van betere kwaliteit blijft dus langer mooi. Een goede reden om te investeren in mooie basisstukken.

De balans kan ook naar de andere kant doorslaan. Sommige stukken zijn zo kostbaar - in geld of emotionele waarde - dat ik deze eigenlijk nooit draag. Ik ben er zo zuinig op dat geen gelegenheid bijzonder genoeg is om het aan te trekken. De kosten per draagbeurt zijn dan wel erg hoog.

Kortom, de prijs van een kledingstuk is belangrijk maar hoe vaak je het item kan dragen ook. Zal ik nog een spijkerbroek kopen….?

Lees ook: Wat elke vrouw met een beperkt kledingbudget moet weten

Het geheim van een goede garderobe

Meer met minder kleding