Garderobe opruimen

Garderobe opruimen en plaats maken

Hoewel het lijkt alsof je met heel veel kleding heel veel kunt doen, is het tegendeel vaak waar. Een te volle kast wordt onoverzichtelijk. Je ziet door de bomen het bos niet meer en daardoor wordt het moeilijker leuke, nieuwe combinaties te bedenken.

Laat het vooral niet zo ver komen als mijn klant die op een gegeven moment 4 kledingstukken over 1 hanger drapeerde. Want ook al paste er zo wel ontzettend veel in haar kast, het schiep ook wanorde. Met als gevolg dat ze items opnieuw kocht omdat ze de oude niet meer kon vinden. Ze maakte het probleem eigenlijk alleen maar erger. Want die nieuwe kleding moest ze ook ergens kwijt. Precies. In de bijna uit elkaar barstende kast.

Jammer, want ze had zulke leuke kleding. We hebben heel wat pareltjes ontdekt tijdens onze gezamelijke opruimsessie. Bovendien kostte het ook nog veel geld om telkens nieuwe kleding te kopen. Toch kon ze zich er niet toe zetten haar kast eens flink op te ruimen en vroeg ze mijn hulp.

 

Drie redenen zijn waarom je kleding opruimen steeds uitstelt

  1. Je ziet er tegenop
  2. Je bent bang dat je kleding te vroeg wegdoet en hier spijt van krijgt
  3. Je bent gehecht aan kledingstukken

 

Bij mijn klant was het een combinatie van alle drie. Wat zijn oplossingen hiervoor?

Je ziet er tegenop

Al je kleding uitzoeken kan een intensieve klus zijn waar je al moe van wordt als je er aan denkt. Zeker als je al jaren geen kleding hebt weggedaan en zo’n bomvolle kast hebt als mijn klant. Maar het hoeft natuurlijk niet in één keer helemaal af.

Trek er een van te voren bepaalde tijd voor uit, bijvoorbeeld een half uur. Plan dit in je agenda in en stel jezelf eventueel een beloning in het vooruitzicht. Gaat het lekker, ga je na dat halve uur nog even door. En anders mag je stoppen. Plan wel gelijk de volgende keer in!

Je bent bang dat je kleding te vroeg wegdoet en hier spijt van krijgt

Doe kledingstukken die je al een tijd niet gedragen hebt (richtlijn: een jaar) weg. Waarschijnlijk ben je zo veranderd dat het niet meer bij je past – letterlijk en/of figuurlijk – en zal je het ook niet meer gaan dragen.

Ben je bang dat je het toch te snel wegdoet? Berg deze stukken dan op in een doos. Schrijf op de doos wat er in zit, eventueel de maat en de datum. Zet de doos daarna uit het zicht op een droge plek weg zoals de zolder of een schuur. Elke plek is goed zolang je kleding maar uit je garderobekast is en niet meer voor het pakken ligt.

Kom je erachter dat je het item mist, kan je het weer terugleggen. Maar ik zal je verklappen: zeer waarschijnlijk gebeurt dat niet. Uit het oog is ook bij kleding uit het hart. Na een bewaarjaar elders kan je de kleding veilig definitief weg doen. Dan heb je de items al minimaal twee jaar niet gedragen en blijkbaar ook niet gemist.

Je bent gehecht aan kledingstukken

Zou een kledingstuk eigenlijk weg moeten maar heb je er moeite mee omdat het emotionele waarde heeft? Maak er een foto van, dan heb je een aandenken. Je kunt ook overwegen om van alle kleding die je weg doet foto’s te maken. Dan kun je over enkele jaren een nostalgisch reis door vergeten outfits maken.

 

Wat doe je met overtollige kleding

Wil je geen draagbare – maar voor jou overbodige – kleding weggooien, maak er een ander blij mee. Breng het naar de kringloop of Dress for Succes. Verkoop het op Marktplaats. Of organiseer een kledingruilfeest.… als we weer dichter bij elkaar mogen komen dan anderhalve meter.

 

Opluchting

Ik voel me opgelucht als ik flink gedecimeerd heb. Op de een of andere manier ruimt het ook in mijn hoofd op. Ik zie weer wat ik heb en wat er ontbreekt. Het is voor mij geen excuus om gelijk te gaan winkelen. Maar als er iets nieuws komt, weet ik dat het aandacht krijgt. Een ander voordeel: ik zie ineens nieuwe combinaties die mij voor die tijd niet opvielen.

Succes!

Mocht je naar aanleiding van deze tips nog vragen hebben, laat het me weten. Samen komen we er vast wel uit!

Lees ook: drie redenen waarom kleding een miskoop is

Het geheim van een goede garderobe

Drie woorden waar kleding aan moet voldoen

Meer met minder kleding

Video afspelen

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!