7 tips hoe je er netjes uitziet zonder nieuwe kleding te kopen

Je bent met je bedrijf een nieuwe richting ingeslagen die een andere uitstraling noodzakelijk maakt. Of je hebt promotie gemaakt en nieuwe taken gekregen. Je gaat nu bijvoorbeeld naar netwerkbijeenkomsten, misschien ben je woordvoerder geworden, reis je vaker naar het buitenland, heb je meer klantcontacten of krijg je uitnodigingen voor galafeesten. Dat vraagt om een andere garderobe.

Een compleet nieuwe garderobe vraagt een flinke investering. Is het niet in geld, dan is het wel in tijd. Geen probleem als je van beide zat hebt maar wat als je krap zit? Het goede nieuws: waarschijnlijk zitten in je huidige garderobe items die je (al is het maar voorlopig) kunt gebruiken voor je nieuwe tenues.

Je keus wordt (een tijdje) beperkter. Dat hoeft geen probleem te zijn. Door slim om te gaan met je huidige garderobe hoeft het niemand op te vallen dat je even geen andere mogelijkheden hebt. Dat komt wel weer, als je tijd hebt om te shoppen.

Hoe ga je om met een beperkte keus?

  • Hou je kleding mooi door deze zorgvuldig te onderhouden
  • Gebruik je creativiteit voor nieuwe kledingcombinaties

 

Zorgvuldig onderhoud

Een representatieve outfit is niet hetzelfde als een tenue naar de laatste mode. Zolang je kledingstukken er netjes uitziet (en niet erg gedateerd), kan je deze gebruiken. Je houdt items mooi door er secuur mee om te gaan. Dat kan je splitsen in twee delen: met beleid wassen en repareren indien nodig.

Wassen:

  • Behandel het kledingstuk zoals staat aangegeven op het etiket. Geeft het label aan dat je je item met de hand moet wassen, doe dat dan ook of gebruik het handwasprogramma van je machine. Ik heb ooit een zijden top verpest door deze niet apart te wassen maar gewoon bij de bonte was te stoppen. Dat ging vijf keer prima. Ik vond het waslabel (met de hand wassen) dus nogal overdreven. Tot ik de zesde keer een gescheurde top in mijn handen hield. Hm. Misschien was handwas toch wel een goed advies.
  • Mik niet alles bij elkaar maar sorteer naar kleur en temperatuur. Stof kan vervormen als je deze te heet wast. Er vormen zich soms kreukels die je moeilijk weg krijgt. Mogelijk verzwakt de vezel. Dit kan lang onzichtbaar blijven. Maar net als bij de zijden top: het kan lang goed lijken te gaan maar ineens ‘bezwijkt’ de stof.
    Bonte kleding geeft altijd wel iets kleur af en lichtgekleurde kleding pikt de rondzwervende kleurdeeltjes op. Je item ergrauwd. Er zijn doekjes die de pigmenten kunnen opvangen maar op kleur wassen werk toch beter. Wel wat extra werk maar de moeite meer dan waard.
  • Let op het wasmiddel dat je gebruikt. Sommige middelen zijn te agressief voor tere stoffen. Als het etiket handwas en/of fijne was aangeeft, mag je er van uitgaan dat het kwetsbare stof betreft dat om fijnwasmiddel vraagt. Vloeibare wasmiddelen zijn al opgelost en laten geen vlekken achter op je kleding.
  • Eén van de beste manieren om kleding mooi te houden is ophangen aan een ouderwetse waslijn in plaats van in de droogtrommel stoppen. Dit apparaat is een slijtageslag voor elk kledingstuk. Kijk maar hoeveel stof je elke keer van het pluizenfilter mag plukken.
  • Strijk op de goede stand. Een te heet ijzer laat de stof een beetje smelten en verzwakt de vezel. Opwarmen van een strijkijzer gaat overigens sneller dan afkoelen dus ik strijk op volgorde van het aantal bolletjes in het etiket.

Repareren

Gooi kleding waar een knoop aan ontbreekt niet weg. Je kunt in de fourniturenwinkel nieuwe knopen kopen en op internet opzoeken hoe je deze aan je kledingstuk zet.
Ook losse zomen, kleine gaatjes of uitgescheurde zakken zijn redelijk eenvoudig te repareren. Kun je het niet zelf, kun je dit uitbesteden. Dit kost vaak minder tijd dan een nieuw kledingstuk kopen: je hoeft niets uit te zoeken en te passen. En is tevens beter voor het milieu.

 

Gebruik je creativiteit

Goedkope kleding kan je ‘duur’ maken door er nieuwe knopen aan te zetten . Het is verbluffend hoeveel andere knopen voor een item doet. Het is gelijk ook een manier om kleding waar je op uit gekeken bent een nieuwe look te geven.

Leer combineren. Dan lijkt het of je steeds iets nieuws aan hebt. Lees mijn boek Onweerstaanbare outfits als je tips nodig hebt hoe je kleding combineren aanpakt. Of kijk op instagram of pinterest voor inspiratie.

Lees ook: meer met minder kleding

wat elke vrouw met een beperkt kledingbudget moet weten

dure kleding is niet altijd duur

Video afspelen

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!