Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Je wilt daarom zorgvuldige keuzes maken welke items je koopt. Wat is dan slim: tien T-shirts van de uitverkoop of voor hetzelfde bedrag één mooie top?
Cost per wear
Heb je geen idee? Kijk dan eens naar de cost per wear. Soms zie ik bij het winkelen een item wat ik prachtig vind, maar ook aan de dure kant. Ik geef normaal geen € 160 uit aan een spijkerbroek bijvoorbeeld. Maar de broeken van NYDJ dragen zo lekker en kleden zo mooi af, dat ik er toch voor ben gezwicht. Ik heb mezelf voorgehouden dat het een goede investering is als je kijkt naar de cost per wear = de kosten per draagbeurt.
Volgens dit principe kost de broek – als ik hem één keer draag – 160 euro. Maar na twee keer dragen kost de broek 80 euro (de helft), na vier keer dragen is de prijs gezakt naar 40 euro en na honderd keer dragen naar 1,60 euro. Een bedrag waar ik mee kan leven. En omdat ik zo’n beetje in die broek woon, haal ik dat gemakkelijk.
Is dure kleding nodig?
Nu lijkt dit een excuus om veel geld uit te geven aan een enkel item. En misschien heb je gelijk. Niet voor niets wordt cost per wear ook aangeduid als een ‘marketingconcept’. Toch zou ik dit niet zomaar aan de kant zetten. Want het kan je helpen een keuze te maken met een beperkt budget.
Want om bij de vraag in de eerste alinea te blijven: kan je beter je geld investeren in tien shirtjes uit de uitverkoop of één goede top van een kwaliteitsmerk? De cost per wear formule kan antwoord geven op deze vraag en een leidraad zijn tijdens het winkelen. Als je vooraf al weet dat je een kledingstuk vaak gaat dragen, loont het zich om er meer geld er aan uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan basiskleding zoals broeken, rokken en (winter) jassen.
Heeft het voor jou zin? Als jij iemand bent die goedkope shirtjes maar één of twee keer draagt, ze daarna achterin de kast laat verdwijnen en duurdere shirtjes vaker aantrekt, zeker wel. In zo’n geval is de cost per wear van die dure top vaak lager dan dat van een goedkoper shirtje. Hou jezelf alleen niet voor de gek. Bekijk eerlijk of je het stuk echt vaak gaat dragen of dat het slechts een intentie is.
Is dit een pleidooi om altijd duur te kopen?
Nee, goedkope kleding kan absoluut ook voldoening geven. Als je deze vaak draagt, is de cost per wear natuurlijk helemaal om te lachen. Je hebt bovendien niet altijd zin in sparen of budget voor prijziger kleding.
Je leest wel eens dat basiskleding duurder mag zijn. Je zult deze stukken waarschijnlijk zo vaak dragen dat de cost per wear acceptabel blijven. Duurdere kleding is in het algemeen van betere kwaliteit en blijft dus langer mooi. Een goede reden om te investeren in mooie basisstukken. Een alternatief is kwaliteitskleding die je tweedehands koopt. Er zijn een aantal sites, zoals Vinted, waarop je gemakkelijk de betere merkkleding kunt vinden.
Ik durf het niet te dragen…
De balans kan ook naar de andere kant doorslaan. Sommige stukken zijn zo kostbaar – in geld of emotionele waarde – dat je deze eigenlijk nooit draagt. Je bent er zo zuinig op dat geen gelegenheid bijzonder genoeg is om het aan te trekken. De kosten per draagbeurt zijn dan wel erg hoog. Nu is dat voor een trouwjurk redelijk. Maar ik heb ook meegemaakt dat iemand een prachtig lingeriesetje niet droeg. Jarenlang bleef het in de kast. Toen werd ze dikker en paste het niet meer …..
Kortom, de prijs van een kledingstuk is belangrijk maar hoe vaak je het item kan dragen, ook.
Lees ook: Wat elke vrouw met een beperkt kledingbudget moet weten
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style