Drie redenen waarom kleding een miskoop is

Je kent het vast wel. In de winkel ben je helemaal enthousiast over een geweldige blouse. Die moet je hebben! Eenmaal thuis weet je eigenlijk niet wat je bij de blouse moet dragen. Je besluit het nog even aan te zien. Er komt vast wel een combineeridee bovendrijven.

Bij nader inzien past de blouse eigenlijk toch nergens bij. Hij verdwijnt geruisloos en ongedragen achter in je kast. Om er alleen nog uit te komen voor de Zak van Max. Een miskoop dus. Jammer van het geld en jammer van de grondstoffen.

Wat zijn de belangrijkste redenen waarom kleding een miskoop is?

3. Je kunt de kleding niet combineren met de rest van je kleren
Omdat de stijl van je nieuwe kledingstuk totaal anders is dan de rest van je garderobe. Dit gebeurt vaak als je je laat overhalen door een ander. Een verkoopster of vriendin bijvoorbeeld.

Er is niets tegen verandering. Het is zelfs niet goed als je jarenlang in dezelfde kledingstijl blijft hangen. Je wordt ouder, je lijf verandert, je ontwikkeling als mens staat ook niet stil. Een veertiger dient niet dezelfde kleding te dragen als een tiener. Ook al heb je nog het figuur van een tiener, je bent het niet meer.

Maar verandering is een geleidelijk proces. Ga je ineens radicaal buiten je gebruikelijke stijl, is het logisch dat het niet bij de rest van je kleding past. Ga gerust buiten je “comfortzone” en probeer nieuwe dingen uit. Maar hou in je achterhoofd wat je al hebt en waar je je nieuwe kledingstuk mee wilt/kunt combineren.

2. De kleur flatteert je niet
Laat je niet misleiden door het licht in de winkel. Dit is vaak te koel of te warm en vertekent de werkelijke kleur. Kijk daarom even bij daglicht naar de kleding. Houdt het stuk bij je blote huid, bijvoorbeeld je arm. Kijk wat de kleur met je huid doet. Worden vlekjes duidelijker of je huid valer? Leg het dan maar terug.

Kijk ook van een afstandje door je wimpers naar jezelf in de spiegel. Valt je gezicht een beetje weg maar komt je kleding duidelijk naar voren? Dan is de kleur te donker voor jou. Van te lichte en te felle kleuren wordt je flets.
Je kunt het je nog gemakkelijker maken en jezelf trakteren op een kleuranalyse. Dan hoef je niet te twijfelen of de kleur je staat.

1. De snit klopt niet met jouw lichaamslijnen
Je koopt een blouse met een ronde halslijn terwijl je juist een V-hals moet dragen. Je billen krijgen een ongewenst accent door verkeerd geplaatste zakken. Coupenaadjes zitten niet op de juiste plaats. Het jasje is te kort. Vetrolletjes worden benadrukt in plaats van verdoezeld. Allemaal zaken waar je in je enthousiasme in de winkel misschien niet op hebt gelet.

Kijk goed in de spiegel naar de verhoudingen en contouren. Kijk ook naar de achterkant of het niet trekt, te kort, te lang of rommelig zit. Laat het even op je inwerken en kijk dan nog eens kritisch. Zit het echt goed?

Beweeg even in je kleding. Dan merk je gelijk of het op zijn plaats blijft zitten. Als je in de winkel al de hele tijd bezig bent met het jasje recht en weer naar beneden te trekken, kan je er van uit gaan dat je dat thuis ook moet doen.

Een laatste reden: de kleding is te klein gekocht.
Op het nog te volgen dieet. Een verraderlijke instinker. Niet doen. Je mag er nu al mooi uit zien, niet alleen straks, als je 5 kilo lichter bent.

Kortom, vink het volgende af voordat je kleding koopt. Kan ik het combineren, staat de kleur goed, past het letterlijk en past het bij mijn figuur? Als het allemaal ja is, kan je het zonder probleem kopen. Anders zou ik nog even nadenken.

Ben je in tweede instantie nog blij? Laat je niet tegenhouden. Zoals ik als eerder schreef, je stijl verandert door de jaren heen. Misschien is dit kledingstuk wel het begin van een nieuwe weg. Ben je nog zoekende, kan ik je helpen. Maak vandaag nog een afspraak!