Stel jezelf deze vraag voor je kleding koopt

Kast vol kleren, niets om aan te trekken

“Ik heb een kast vol kleren maar niets om aan te trekken”. Met die opmerking kwam Ilona, juriste en transgender vrouw, bij mij. “Ik heb geweldige kleding en krijg daar vaak complimenten over. Maar wat anderen niet weten is dat ik dagelijks lang bezig ben een outfit uit te zoeken en zelden echt tevreden ben over het resultaat.

Ilona worstelde voornamelijk met haar dagelijkse tenue. Een outfit vinden voor speciale gelegenheden zoals een feestje, leverde geen problemen op.

Bij de intake vertelde ze me dat ze vooral niet doorsnee wilde zijn. Ze zag al genoeg saai geklede mensen (haar woorden) in haar beroep als letselschadeadvocaat. Maar op de een of andere manier lukte het haar niet om een goede weg te vinden tussen extravagant en kleurloos. Bovendien wilde ze haar vrouw-zijn benadrukken.

 

Wat is een garderobe eigenlijk? 

De definitie* van garderobe is ‘voorraad kleren’. Maar van stomweg een voorraad kleren kan je geen outfits maken. Het moet wel een bruikbare garderobe zijn, bij voorkeur geschikt voor diverse gelegenheden.

Ilona had geen bruikbare garderobe. Het was meer een verzameling kleren. Letterlijk een ‘voorraad’. Haar kast was gevuld met – weliswaar stuk voor stuk prachtige – losse items. Al haar kleding was namelijk speciaal maar juist door de opvallende details, kleuren en bijzondere snit moeilijk onderling te combineren.

Eenvoudige basisstukken ontbraken in haar garderobe. In haar wens om vooral niet-doorsnee te zijn, vergat Ilona een belangrijk bestanddeel van een garderobe. Basisstukken zijn neutrale items. Onuitgesproken van kleur en eenvoudig van belijning. Deze stukken vormen de ondergrond voor markantere items. Zo komen de speciale stukken beter tot hun recht.

Het advies aan Ilona was simpel: Ik heb haar aangeraden enkele basisstukken te kopen. In haar geval een broek en rok in neutrale kleuren, paar effen T-shirts en een goed passende jeans voor haar vrije tijd.

Ik heb haar tevens aangeraden bij elke potentiële aankoop de volgende vraag te stellen: Kan ik het item met minstens drie andere stukken uit mijn kast combineren?

Bij een ‘ja’ kan ze het kopen. Als Ilona in de winkel al bedenkt hoe ze haar nieuwe item gaat dragen, verkleint ze de kans dat ze een moeilijk te combineren los item koopt. De vraag gaat ook op voor meer uitgesproken items. Kun je het niet combineren, koop het niet. Met uitzondering van kleding voor speciale gelegenheden. Die hoef je niet per sé te kunnen combineren.

Nu kan ze haar dagelijkse outfits sneller vinden omdat er meer samenhang in haar garderobe is. Haar outfits zijn bovendien evenwichtiger zonder de gevreesde alledaagsheid. Ze is eindelijk tevreden met het resultaat.

Worstel jij ook met je garderobe? Neem vandaag nog contact met me op. Samen zoeken we uit hoe jij jezelf op een bij jou passende manier zichtbaar maakt.
Een geweldige garderobe opbouwen hoeft overigens niet veel tijd te kosten. Binnen één dag leer ik je alle tips en tricks die jij vervolgens thuis kunt toepassen!

Lees ook: één jasje, drie outfits

Drie woorden waaraan kleding moet voldoen

Basiskleding

* Bron: http://nl.wiktionary.org/wiki/garderobe

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!