Geen budget voor een uitgebreide garderobe? 11 tips!
Heb je wel zin in een uitgebreide garderobe maar er geen budget voor? Er zijn manieren om met een klein budget er toch leuk uit te zien.
- Geef geen geld uit aan kleding die je toch niet draagt. Klinkt simpel, toch? En toch is dit de beste bespaartip die ik je kan geven. Lees in mijn blog ‘drie redenen waarom kleding een miskoop is’ hoe je miskopen kunt vermijden.
- Bedenk wanneer je welke kleding nodig hebt. Kijk in je kast wat je al hebt hangen en wat er ontbreekt. Je zou bijvoorbeeld een verlanglijstje kunnen maken. Ga gericht naar de items op je lijst op zoek. Als je een lijstje hebt die meerdere seizoenen bestrijkt, kan je maximaal van de uitverkoop gebruik maken.
- Een pak gaat ongeveer 6 jaar mee. Daarna is de mode zo veranderd dat de snit gedateerd wordt. Als je een pak dient te dragen voor je werk, heb je er – minimaal – twee nodig. Als je elke 2,5 – 3 jaar een nieuw pak koopt, kan je de oudste vervangen door het moderne exemplaar en loop je er steeds eigentijds bij. Koop twee broeken bij een jasje. Wissel deze twee pantalons af in het dragen, zo slijten ze allebei even snel. Zoek je betaalbare maatkleding? Op internet staan verschillende aanbieders.
- Kleding in een impuls kopen is niet zo’n goed idee. Het is natuurlijk leuk – zeker als je voor een prikkie het perfecte item kunt scoren – maar je loopt het risico dat je garderobe onevenwichtig wordt. Hou altijd in de gaten of de kleding echt een aanvulling is of alleen maar een extraatje. Voorkom dat je kledingstukken koopt die je eigenlijk (misschien in iets andere vorm) al in je kast hebt liggen.
- Zorg voor goede basisstukken. Dit zijn items in neutrale tinten en zonder veel aandachtvragende details. Veel mensen kopen alleen ‘stand-alone’ kleding. Dat is kleding die moeilijk met andere stukken te combineren zijn. Basisstukken kan je eindeloos gebruiken voor verschillende looks. Het is het fundament van je garderobe.
- Soms is het de moeite waard om te investeren in duurdere kwaliteitskleding. Als je zo’n kledingstuk vaak kunt dragen, is de cost-per-wear laag en ben je op de lange duur goedkoper uit. Lees ook mijn blog ‘Tien goedkope shirts of één dure?’
- Leer combineren. De aloude truc om met weinig kleding steeds andere outfits te maken. Heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Ik vertel het je graag.
- Koop tweedehandskleding of ruil met familie of vrienden. Vintage is helemaal in en vintage winkels vind je tegenwoordig overal. Ook op marktplaats en andere websites kan je goedkoop mooie kleding scoren.
- Soms kan je kleding waar je op uitgekeken bent vermaken tot iets nieuws. Kort een rok in of maak een sjaal van de jurk die helaas niet meer past maar wel prachtige stof heeft. Laat je creativiteit maar gaan. Zo verleng je de levensduur én draag je unieke stukken die een ander niet heeft. Ideeën nodig? Op internet zijn talloze voorbeelden te vinden, ook voor niet zo handige mensen. Google eens op DIY kleding maken.
- Accessoires zijn vaak niet duur en perfect om de blouse die je al jaren hebt een frisse nieuwe look te geven. Dus ga voor mooie accessoires als je je basisgarderobe op orde hebt. Je hebt vaak meer aan een goede accessoire dan aan een ‘stand alone’ kledingstuk.
- Goedkope kleding kan je ‘duur’ maken door er bijvoorbeeld andere knopen op te zetten, deze te dragen met mooie accessoires en/of te mixen met duurdere stukken. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.
- En de laatste tip: investeer in een (eenmalig) goed kleur- en stijladvies. Je zult merken dat je veel meer uit je huidige garderobe kunt halen dan je nu denkt. Jouw investering verdient zichzelf terug. Bovendien wordt je zichtbaar en krijg je complimenten. Maak vandaag nog de afspraak!
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style