Waarom een pyjama als je thuis werkt niet aan te raden is

Een pyjamadag als je thuis werkt? Klinkt heerlijk ontspannen maar is niet aan te bevelen. Lees de blog waarom niet.

Gedrag aanpassen

Heel veel kleding associëren we met een bepaalde activiteit. We verbinden bijvoorbeeld een pyjama aan luieren, terwijl we een pak met stropdas relateren aan hard werken en professionaliteit. Nu kan je in een pyjama uitstekend arbeiden. Velen die van huis uit werken, zullen dit beamen. Toch is dit niet slim. Onbewust pas je namelijk je gedrag aan aan je outfit.

Doktersjas versus schildersjas

Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen kleding en mindset. In het Journal of Experimental Social Psychology van juli 2012 staat een verslag van een experiment onder studenten. Degenen die een dokterjas droegen, waren meer gefocust tijdens een opdracht dan degenen die een schildersjas droegen. Het was echter dezelfde jas. De betekenis die de student aan de jas gaf, was van invloed op het gedrag.

Mindset

De kleren die we dragen brengen ons in een mentaliteit die past bij die outfit. Draag je zowel tijdens het werk als in je vrije tijd een pyjama, is het voor jouw brein moeilijk om te schakelen van ‘relaxstand’ naar ‘werkstand’. Zo ben je minder productief dan je had kunnen zijn. Niet alleen een pyjama maakt je minder productief. Alle casual kleding zorgt dat je minder gefocust en alert bent, aldus Dr. Karen Pin, modepsycholoog en professor psychologie aan de University of Hertfordshire.

Dat je kleding je in een andere mindset brengt, kan je overigens ook positief inzetten. Trek je beste outfit aan als je een moeilijk telefoongesprek moet voeren. Ook al ziet niemand je tenue, de impact ervan op je optreden is de moeite waard!

Geen mantelpakje

Moet je je nu in een mantelpakje hijsen als je een thuiswerkdag hebt om in de juiste mindset te komen? Nee, er zijn alternatieve oplossingen.

  • Verkleed je als je begint met werken. Al wissel je maar de ene jeans voor een andere. Door je om te kleden (en zeker als je dit consequent doet) creëer je een ritueel dat je brein helpt van ‘vrije tijdsstand’ naar werkstand’ om te schakelen. Na je werkdag ruil je alles weer terug.
  • Tuig je casual werkkleding netter op dan je met je vrijetijdskleding zou doen. Draag bijvoorbeeld andere schoenen, een nette blouse in plaats van een T-shirt en/of gebruik andere accessoires. Je kunt zelfs overwegen speciale ‘werkaccessoires’ te kopen.
  • Speciaal voor degenen die altijd maar doorwerken: je kunt het zo ver doortrekken dat je niet werkt als je niet je ‘speciale werkkleding’ aan hebt. Zo voorkom je dat je hele weekenden toch weer achter de computer kruipt.

En als anderen je wel zien?

Je outfit is niet alleen van invloed op jezelf. Anderen laten zich ook leiden door jouw uitstraling. ‘Als je wilt dat anderen jou zien als een manager, kleed je dan als een manager’. Wil je dat ze jou zien als de professional die je bent, zie er dan ook uit als een professional.

Vind je dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, maak vandaag nog een afspraak. Look of Success helpt je aan de succesvolle outfits die jou naar een hoger niveau tillen. We zoeken samen uit welke garderobe jouw kwaliteiten benadrukt. Zodat jij voortaan zichtbaar professioneel, ontspannen en zelfverzekerd straalt in de kleding die helemaal bij je past!

Lees ook: kwaliteit in kleding is kwaliteit in kennis

Ziazan vlog

ebook kleding combineren
ONWEERSTAANBARE OUTFITS
over de sleutel naar de allermooiste versie van jezelf

Of je nu een belangrijke zakenmeeting hebt, op date gaat, een etentje of een bruiloft hebt, voortaan zie jij er onweerstaanbaar uit! Een droombeeld? Nee, je hoeft slechts één woord te onthouden en toe te passen. Bovendien is nieuwe kleding niet nodig. Gun jezelf de complimenten en bestel dit bijzondere boek!

“gemakkelijk leesbaar en informatief” ~ Anne Rodenburg

GELIJK BESTELLEN

EERST EEN HOOFDSTUK LEZEN

Vlog van deze maand

Misverstand over kledingadvies: het is duur

Ziazan vlog

Neem contact op

Marielle Veerbeek
Molenveldstraat 153 in Weert
(06) 14 62 51 01
E-mail: info@ziazan.nl