Het geheim van vrouwelijk kleden

Ik kom regelmatig in contact met transgender vrouwen of mannen die zich als vrouw willen kleden maar dan zonder medische ingrepen. En allemaal worstelen ze voor kortere of langere tijd met hun outfits. Want hoe kleed je je vrouwelijk zonder door te slaan in over-the-top sexy of door het leven te gaan als onopvallend muurbloempje?

Zeker als je (nog) veel mannelijke kenmerken hebt, is het zinvol om goed te weten wat kleding vrouwelijk maakt. Want je komt er niet met een rok aantrekken. Of je haar laten groeien. Dat zijn wel zaken die aan een vrouwelijke uitstraling worden toegekend. Maar toch: de meeste langharige hardrockers associeer je niet direct met een vrouw noch denk je bij iemand in rok automatisch aan een vrouw. De Schotten zouden zich beledigd voelen. 

We moeten het dus in andere zaken zoeken. Eigenlijk is er maar één ding wat je hoeft te onthouden:

 

Het geheim van vrouwelijk kleden is het benadrukken van de verschillen met een man.

Duh. Is dat niet wat kort door de bocht? Ja en nee. Er zijn verschillen in kledingstukken die mannen en vrouwen dragen. Maar ook overeenkomsten. Waar zit het verschil dan in?

 

Punt 1  Mannelijk versus vrouwelijk figuur

Laten we inzoomen op de verschillen tussen een mannelijk figuur en vrouwelijk lichaam. Een belangrijk verschil zijn de verhoudingen tussen de omvang van de taille en heupen.

Een standaard mannenlichaam loopt vrijwel rechttoe, rechtaan naar beneden. De heupen zijn ongeveer even breed als de taille. Ik ga voor het gemak uit van een lekker afgetraind lichaam en sluit buikjes en andere extra’s even uit. In de blog Een wereld te winnen vertel ik wat te doen als je niet zo atletisch gebouwd bent.

Bij vrouwen zijn de verhoudingen anders. De verhouding taille-heupen is bij standaard vrouwen 7 staat tot 10. Dus bij een heupomvang van 100 cm is de taille 70 cm. In de praktijk wijkt het natuurlijk regelmatig af, zowel naar boven als beneden. Maar ook hier: ik ga uit van de ideale proporties.

Hier zit dus een groot verschil. De mannelijk maatverhouding is namelijk 9 staat tot 10. Dus we hebben één kenmerk te pakken. Een vrouwelijke uitstraling betekent een taille.

Hoe maak je een taille als je die niet van jezelf hebt?

Sowieso is het slim om kleding te kopen waar al taillering inzit. Vermijd dus wijde, recht vallende bovenkleding als truien, blouses en tops. Heb je een echt mannenfiguur, zal deze kleding echter niet voegen. Je past er letterlijk niet in.

De truc is een optische taille te creëren.

  • Benadruk heb smalste gedeelte van je torso. Dat zit net onder je borsten. Snoer de top, trui of blouse in met een riempje. Of kies een model dat net op die plaats samenkomt en daarna lekker wijduit zwiert.
  • Kies voor kleding met een horizontale lijn ter hoogte van je middel. Denk dan aan kleppen van een zak of een liggende naad. Sommige jasjes hebben een gestikte tailleband. Let wel: als je een (flinke) buik hebt, zorg dat de horizontale lijn niet te laag ligt. Ander benadruk je je ronding nogal.
  • Stop de punt van je top of blouse aan de voorkant in de tailleband van je broek. Elegant is het als je dat niet precies in het midden maar een beetje opzij doet. Bij sommige dunne truien lukt dit ook.
  • Wikkelvestjes en -blouses zijn heel vrouwelijk omdat ze je taille benadrukken en als je deze niet hebt, voor je maken.

 

Punt 2  De verhouding tussen boven- en onderlijf.

Bij mannenlichaam is het bovenlijf langer en de benen korter ten opzichte van een vrouwencorpus. Je kunt dit vertalen als: hoe langer de benen (en dus hoe korter de romp), hoe vrouwelijker.

Niet voor niets zijn korte rokken in trek als het gaat om vrouwelijk kleden. Want met een minirok lijken de benen lang. Om de simpele reden dat je er meer van ziet. Helaas is een korte rok niet voor iedereen weggelegd. Er zijn gelukkig nog andere opties.

Je verlengt je benen ook met een pump met hakken. Je voet kantelt door de hak. Zo laat je meer van de wreef zien. Zolang er geen onderbreking zit (denk aan een enkel- of wreefband), neemt je oog een lang been waar. Hoe hoger de hak, hoe langer je been. 

Kun je niet op hakken lopen, zijn instappers zoals een ballerina een goed alternatief.

Het belangrijkste is dat je oog zonder onderbrekingen langs het been tot aan de neus van de schoen kan glijden.

Daarom kun je ook rokken tot op de kuit met hoge laarzen in dezelfde kleur dragen. Of schoenen en panty’s/sokken in dezelfde kleur als de broek of rok. Wat dacht je van wijde pijpen tot ruim op de grond? Eventueel met een hakje eronder. Hoe minder kleurveranderingen, hoe langer je been lijkt.

Elke kleurverandering, of het nu in je kleding zit of omdat je huid ziet, maakt optisch korter. Enkelvrije broeken zijn niet handig in dit opzicht. Je hebt dan een kleurverandering bij de zoom van je broek en nog een keer bij de schoenen. Bovendien zijn je benen zo lang als je broek is. Kortere pijpen betekent kortere benen. Stop dus ook geen broek in je enkellaarsjes. Tenzij die laarsjes dezelfde kleur hebben als je broek… Lange rokken met platte schoen eronder hebben hetzelfde effect als de enkelvrije broek. Niet doen dus.

Wist je dat je houding ook een beetje verandert als je hakken draagt. Niet alleen je voet, ook je bekken kantelt iets met een hak. Je staat daarom anders dan met platte schoenen. Een verschil met een mannelijke houding, ook al omdat mannen bijna geen hakken dragen. Bovendien wordt je gedwongen kleinere stappen te maken wat als elegant en vrouwelijk wordt gezien.

In plaats van je benen te verlengen, kun je ook je romp optisch korter maken. Dit bereik je door je taille wat hoger te leggen. Hierboven heb ik al tips gegeven hoe je een taille maakt. En wie zegt dat deze ook echt rond je middel moet zitten? Hij mag best wat hoger dan je natuurlijke taille.

Een laatste manier om de verhouding boven- en onderlijf te wijzigen zijn laagjes met verschillende lengte op je romp. Dit doe je door twee tops over elkaar te dragen, een korter jasje op een langere top of door je blouse aan de onderkant onder je trui uit te laten piepen. Let er wel op dat de onderste laag niet heel lang is. Maximaal tot net over het kruis. Anders gaat het effect weer verloren.

 

Punt 3  Laat huid zien

Vrouwen mogen veel meer huid laten zien dan mannen. Dit vergelijk ik met de kledingvoorschriften van een paar decennia geleden. Toen hoorde een man kleding te dragen die tot aan de hals dicht was met lange mouwen tot aan de pols. Je zag alleen de handen en het gezicht. De rest van het lichaam was bedekt. Tegenwoordig zijn de regels minder strikt en mogen ook mannen wat meer huid laten zien.

Vrouwen kunnen zonder problemen een extra knoopje van hun blouse open laten. Overdrijf dit niet, een stukje huid onder je hals is al voldoende voor een vrouwelijk effect. Er zit ook een verschil in wat je je zakelijk en in je vrije tijd kunt veroorloven. Zakelijk dient je decolleté niet te diep te zijn. In je vrije tijd mag je, zoals iemand dat me vertelde, een stukje van de brievenbus showen.

Wat ook super vrouwelijk is, is je pols tonen. Denk bijvoorbeeld aan ¾ mouwen. Als je moet kiezen tussen iets te lange of iets te korte mouwen, ga voor het laatste. Je verbergt het slankste gedeelte van je arm (namelijk je pols) als je mouw te lang is. Daardoor lijkt je hele arm dikker dan hij is. Jammer, want tenslotte waren we bezig ons lichaam optisch zo mooi mogelijk te maken, nietwaar?

En ook hier komen we weer bij de benen uit. Show your legs. Daarom is een rok zo vrouwelijk. Niet alleen omdat mannen dit niet dragen, ook om het tonen van de huid en de lange benen die een (korte) rok maakt. Desnoods met een panty om oneffenheden te verbloemen.

 

Samengevat:

  1. Laat je taille zien of maak er een als je die niet hebt.
  2. Maak je torso optisch zo kort en je benen optisch zo lang mogelijk.
  3. Toon huid.

In de volgende blog vertel ik je meer over het gebruik van stof, kleur, dessins en materialen om een vrouwelijke uitstraling te realiseren.

Heb je nog vragen of wil je advies hoe jij je vrouwelijk kunt kleden? Neem vandaag nog contact met me op. Ik leer je graag wat bij jou past. Velen gingen je al voor. Om jouw sociale transitie compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power, Boost your Style

#transvrouw #ziazanimageprofessionals #crossdressing #transgenderwoman #vrouwelijkkleden

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!