Logo Ziazan Image Professionals

Transformatiecoach voor transgender vrouwen

Sollicitatiekleuren

Kleuren die je beter wel of niet kunt dragen tijdens een sollicitatiegesprek

Niet alleen de kledingstijl is belangrijk op een sollicitatiegesprek, ook de kleuren die je draagt. Elke kleur zendt een boodschap uit. De kunst is de boodschap van de kleur aan te laten sluiten bij de functie waar je op solliciteert.

Wat kun je dragen tijdens een 1e gesprek? Het hangt af van de functie, de bedrijfscultuur en de branche. Ook je eigen persoonlijkheid (introvert/extravert) speelt mee. Dit zijn zoveel variabelen dat ik helaas geen concrete voorbeelden kan geven. Ga in ieder geval niet helemaal in één kleur gekleed maar zorg voor kleuraccenten en -contrast.

Voor een 2e gesprek is het zinvol andere kleuren te kiezen. Zo laat je andere kanten van je persoonlijkheid zien.

Rood

Een groot rood vlak komt bedreigend en dominant over. Niet de uitstraling die gewenst is. Vermijd daarom geheel rode kledingstukken in een 1e gesprek. Een klein rood accent daarentegen straalt kracht uit. Pas dit toe in een accessoire zoals een sjaal, ketting, (deelkleur van een) stropdas of tas.

Wil je bevestigen dat je een krachtige, leidinggevende persoonlijkheid bent die van aanpakken weet, kun je in een 2e gesprek meer rood dragen. Dames kunnen een rood colbert of blouse kiezen, heren een rode stropdas.

Oranje

Dit is voor maar weinig functies een geschikte kleur. Solliciteer je bij een sportschool, sociaalgerichte instelling of wordt je ingezet voor een reorganisatie, kun je voor oranje accenten kiezen. Je geeft aan actief te zijn en over een groot sociaal gevoel te beschikken. Ben je van nature erg introvert, kan een klein oranje accent je wat opener doen overkomen. In alle overige gevallen kun je deze kleur beter mijden; je wordt niet serieus genomen in oranje kleding.

Geel

Eén van de betere kleuren voor een 1e sollicitatiegesprek. Geel maakt dat je opvalt en je verhaal gemakkelijker onthouden wordt. Geel zorgt voor focus; het houdt de aandacht van de ander op jou gericht. Langer dan met welke andere kleur dan ook. Is een heel kledingstuk in geel een stap te ver, kies dan voor een accessoire in deze kleur. Denk aan een pen, stropdaskleur, map of sieraad.

Voor een 2e gesprek kun je juist beter geen geel dragen. De focus blijft anders teveel op de ratio in plaats van je persoonlijkheid en je kunnen.

Olijfgroen en limegroen (gelig groen)

Twee prima kleuren voor sollicitatiegesprekken. Je geeft ermee aan dat je bereid bent nieuwe wegen in te slaan en dat je ook wilt investeren in nieuwe kennis en vaardigheden. Met name wat donkerder olijfgroen geeft tevens aan dat je onopvallend en intuïtief leiding kunt geven.

Kies echter niet voor een volledige outfit in olijf- of limegroen; één item is voldoende.
Jonge mensen kunnen voor fris limegroen kiezen. Dit benadrukt extra de bereidheid om nieuwe richtingen in te slaan. Oudere sollicitanten kunnen voor olijfgroen kiezen. Zo laat je zien dat je over ervaring beschikt die je ook in deze functie wilt inzetten.

Groen

Tenzij je solliciteert bij Greenpeace, staatsbosbeheer of een andere ‘groene’ functie kun je deze kleur beter mijden. Groen is de kleur van in balans zijn. Is degene die tegenover je zit niet in balans, werkt groen eerder tegen dan voor je. Helaas komt het vaak voor dat iemand geestelijk of lichamelijk niet in harmonie is. Omdat je dit vooraf niet weet, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en geen groen dragen.

Turkooise

Een jeugdige en speelse kleur. Niet geschikt voor grote vlakken en complete kledingstukken. Jonge sollicitanten kunnen een turkooise accent dragen bij creatieve functies.

Blauw

Een topkleur voor broeken, colberts en andere grote vlakken. Je straalt uit dat je goed kunt luisteren, communicatief bent en mee kunt gaan met toekomstige veranderingen. Als je blauw combineert met geel straal je zekerheid en kennis uit.

Indigo (zeer donkerblauw)

Een kleur die je niet zonder meer kunt dragen omdat deze dominantie en veel kracht uitstraalt. Vermijd deze als je solliciteert op een niet-leidinggevende baan. Voor leidinggevende functies is het wel een goede keuze. Gebruik een kleuraccent om ook andere eigenschappen te benadrukken. Kijk bij de andere kleuren welke het meest geschikt is.

Paars

Een confronterende en dominante kleur die mystiek en spiritueel overkomt. Niet geschikt voor grote vlakken en complete kledingstukken. Eventueel als kleuraccent voor een creatieve functie vanwege de artistieke uitstraling.

Lila

De zachte variant van paars. Het geeft aan dat je begrip en mededogen kunt opbrengen en je kunt inleven in mensen in een moeilijke situatie. Een geschikte kleur voor bijvoorbeeld een baan in de zorgsector of bij een begrafenisonderneming.

Roze

Als groot vlak af te raden omdat dit romantisch en kwetsbaar overkomt. Als kleuraccent wel aan te raden voor medewerkers in de zorg omdat dit liefdevolle verzorging uitstraalt. Om een zeer zakelijke outfit een vrouwelijker toets te geven, kan je ook een roze accent toepassen.

Magenta (hard roze)

Net als turkooise een jeugdige en speelse kleur met een niet-serieuze uitstraling. Draag daarom geen grote vlakken in deze kleur. Als kleuraccent: je kunt out-of-the-box denken en je gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties.

Grijs

Eén van de betere sollicitatiekleuren. Het heeft een stabiele, betrouwbare, intelligente en zakelijke uitstraling. Je komt evenwichtig en rationeel denkend over. Prima geschikt voor alle functies waar dit vereist is. Om het grijze muis effect te voorkomen, dien je wel een kleuraccent aan te brengen met behulp van overhemd, blouse of accessoires. Pas het accent aan op de functie/branche waarop je solliciteert. Milieu: groen; zorg: roze; communicatie: blauw; leidinggevende: rood; creatief beroep: turkooise of magenta; etc.

Wit

Nog zo’n goede kleur. Net als olijfgroen en limegroen geef je aan dat je open staat voor iets nieuws. Je hebt niets te verbergen, bent flexibel, eerlijk en onbevooroordeeld met oog voor detail. Gebruik wit voor blouses, broeken, jasjes of accessoires, niet als complete outfit.

Bruin

‘A gentlemen never wears brown.’ Je loopt namelijk het risico dat je saai, volgzaam en oninteressant overkomt. Wees daarom voorzichtig met grote vlakken bruin. Wil je aangeven dat je betrouwbaar, stipt en een harde werker bent, is bruin geschikt. Geef door een pittige accentkleur te gebruiken de outfit meer kracht.

Zwart

Wil je niet het achterste van je tong laten zien, draag dan zwart een 1e sollicitatiegesprek. Je bent in zwarte kleding moeilijk in te schatten. Je capaciteiten en persoonlijkheid zullen echter ook niet uit de verf komen.
Vermijd daarom liever zwarte kleding. Wilt je toch zwart dragen? Een alternatief is een zwart jasje over een gekleurde blouse of T-shirt.

Voor een 2e gesprek is zwart beter geschikt. Je geeft aan dat je bescheiden bent, je krachtig kunt opstellen en doet wat je belooft.

De kleuren waar je van houdt, tonen je talenten en kwaliteiten.
De kleuren die je niet mooi vindt, verklappen jouw uitdagingen.

Meer weten over kleur en hun betekenis?

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!