Hoe bepaal ik de kleur van een kledingstuk?

Soms krijg ik de vraag welke kleur een kledingstuk heeft. Duh, denk je misschien, dat zie je toch?

Ja, als het effen kleding is. Hoewel dat ook niet altijd even gemakkelijk gaat. Want de discussies of iets nu rood of paars is staan me helder bij. Iedereen heeft zo zijn eigen kijk op kleuren. Die niet altijd even objectief is, maar dat terzijde.

 

De kleur van een dessin

Dan blijft de vraag: wat als er een dessin aanwezig is? Een patroon dat uit veel kleuren bestaat. Hoe bepaal je dan wat de kleur is?

Een handige trucje is om van een afstandje door je wimpers te kijken. Dan vloeien alle kleuren van het patroon in elkaar en blijft een “hoofdkleur” over. Ik zet dit tussen haakjes omdat het meer een indruk dan een kleur is. Maar zo kan je bepalen of iets meer warm of meer koel van kleur is.

De meeste dessins hebben namelijk zowel warme als koele tinten. Fabrikanten zijn niet gek. Ze willen zoveel mogelijk kleding verkopen. De kans op veel verkopen is het grootst als hun ontwerp veel mensen aanspreekt. De één wil warme tinten, de ander koele. Met een mix kun je beiden verleiden tot een aankoop. Iedereen vindt er wel iets in wat bevalt.

 

Past de kleur ook bij je?

Of de kleur ook bij jou past, hangt af van je persoonlijke kleuren. Jouw eigen haar- oog- en huidkleur bepalen welke nuances flatteren. Een kleuranalyse maakt gelijk duidelijk in welke hoek jij jouw mooiste kleuren kunt zoeken. Scheelt miskopen! Want zeker niet iedereen pakt vanzelf de juiste tinten.

Bij de wimpertest zie je ook hoe donker of licht het kledingstuk overkomt. Bij grote patronen en flinke contrasten kun je het namelijk niet 1-2-3 zeggen. Wat jij kunt hebben, hangt ook weer van je persoonlijke kleuren af.

 

De kleuren laten matchen

Ik zei hierboven dat een effen kleur ook niet altijd gemakkelijk te benoemen is. Grijs kan bijvoorbeeld alle richtingen uitgaan. Denk je bij je leuke grijze jurkje een paar mooie panty’s gekocht te hebben, blijken ze niet bij elkaar te passen. Omdat de tinten grijs net te verschillend zijn. Los van elkaar: geen probleem. Naast elkaar: niet mooi.

Het is sowieso onmogelijk om zonder kleurstaal dezelfde kleur te vinden. Ook na veel oefening lukt het mij niet om uit mijn hoofd de juiste tint vast te stellen. Er zijn teveel factoren die de waarneming beïnvloeden. Daar heeft Johannes Itten een heel boek over geschreven.*

Maar niet getreurd.  Met de volgende truc kun je simpel inschatten of de kleur in je persoonlijke palet past. Gaat het om items die je echt bij elkaar wilt dragen (zoals een jurk met panty’s), zou ik de jurk mee naar de winkel nemen. Dan is de kans op een mismatch nihil.  Als indicatie werkt dit perfect. 

Pak een kledingstuk of accessoire met bijna dezelfde kleur erbij. In de winkel hangt altijd wel iets dat je hiervoor kunt gebruiken. Naast elkaar zie je het verschil. En weet je of bijvoorbeeld grijs naar groen, bruin, paars of geel neigt. Zo kun je ook bepalen of het rood richting tomaat (wat geler) of juist richting bordeaux (wat blauwer) gaat. Het werkt voor elke kleur. Heel handig als je je kleurenwijzer niet bij de hand hebt en je twijfelt aan de tint. 

Ben je geen held in overeenkomstige kleuren vinden? Maak het jezelf gemakkelijk. Kies voor een compleet afwijkende kleur. Dan doen die nuanceverschillen er niet meer toe. 

Dus

  • Kijk bij een patroon wat de hoofdtint is
  • Beoordeel alleen met een kleurstaal of het echt dezelfde kleur is, nooit uit je hoofd
  • Hou twee vrijwel gelijke kleuren naast elkaar om gemakkelijker nuanceverschillen te zien
  • Kies bij twijfel voor compleet verschillende kleuren 

 

Jouw kleuren leren?

Maak vandaag nog een afspraak als je jouw kleuren wilt weten en miskopen wilt voorkomen. Een kleine investering waar je lang plezier van hebt!

Lees ook: Kleuren die iedereen goed staan

*Het boek van Johannes Itten heet Kleurenleer en is verschenen onder ISBN 978 90 4391 185 6 bij Tirion in Baarn.

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!