Kast opruimen moeilijk? Met deze tips voel jij je heerlijk opgelucht!

Ook al puilt je garderobekast (nog) niet uit, een keer flink opruimen maakt ruimte, brengt je op nieuwe ideeën en zorgt voor een gevoel van opluchting. Vind je het moeilijk items weg te doen? Deze blog ruimt de hindernissen voor je op!

Ruimte

Herken je het? Als je je kast opendoet, ligt er veel kleding die je nooit aantrekt. Je hebt er niets aan maar het neemt letterlijk en figuurlijk wel ruimte in. Dat is de reden waarom je kast opruimen zo oplucht. Alle overbodige ballast gaat eruit en alleen kleding waar je blij van wordt komt er in terug. Je maakt zo niet alleen ruimte in je kast maar ook in je hoofd.

Heb je moeite met kleding wegdoen of zie je er tegenop? Begin met de volgende punten, dan kom je al een eind.

Kapotte kleding

Knoopje eraf, rits kapot. Soms ligt een item maandenlang te wachten op reparatie. Zeg eens eerlijk: wordt het nog gemaakt of blijft het een ooit-zal-ik-het-doen-project? Is het de moeite waard, onderneem deze week actie. Zo niet, doe de kleding weg. Je had het al die tijd niet nodig, nu ineens wel?

Te klein

Dat beeldige rokje dat je pas kunt dragen als er een paar kilo af is. Elke keer als je de kast opendoet, word je met je extra pondjes geconfronteerd. Deze items zijn energievreters en kan je beter uit het zicht hebben.

Wil je ze wel houden omdat je binnenkort (serieus!) op dieet gaat? Stop deze kleding in een zak of doos, plak er een etiket met de maat op, noteer welke kleding in welke maat waar is opgeborgen (zolang het maar niet in je garderobekast is) en bewaar deze lijst voor later.

Te groot

Is het jojo effect op jou van toepassing? In de praktijk kopen vrouwen als ze een grotere maat krijgen meestal nieuwe kleding. Aan hun oude kleding kleeft een licht gevoel van falen. Je was immers goed op weg en nu zitten de pondjes er toch weer aan. Herkenbaar? Doe dan je te grote kleding weg en geniet van je huidige figuur.
Ben je praktisch ingesteld en accepteer je je gewichtsschommelingen, kan je je kleding tijdelijk opbergen tot ze weer nodig zijn. zie te kleine kleding.

Nostalgie

Afscheid nemen van een voormalig lievelingsstuk is lastig. Maar is het inmiddels niet stiekem vervangen door een ander item? Bedenk even goed waarom je een kledingstuk nog bewaart. Is het nostalgie of heeft het echt emotionele waarde? In het laatste geval houd je het. Desnoods maak je er een foto van en doe je het daarna weg.

En dan?

Je kunt het verkopen op Marktplaats, via een tweehandswinkel of schenken aan een goed doel. Goede werkkleding kan bijvoorbeeld naar Dress for Success. Daar zijn ze heel blij met jouw weggevertjes. De kleding wordt doorgegeven aan uitkeringsgerechtigden die niet in staat zijn fatsoenlijke sollicitatiekleding te kopen maar deze wel nodig hebben voor hun gesprek.

Heb je moeite ‘zomaar’ kleding weg te doen? Bewaar het een half jaar op zolder of de schuur. Belangrijk is dat je de kledij niet ziet. Taal je in de tussentijd niet naar de kleding, kan je deze na een half jaar met een gerust hart alsnog definitief verwijderen. Plan in je agenda een datum, anders ligt het er jaren later nog.

Beter gekleed

Schrik je van de hoeveelheid kleding die je eigenlijk niet draagt? Als je precies weet wat je stijl is en bij je past, heb je geen miskopen meer en minder kleding nodig om er fantastisch uit te zien. De investering van een goed kledingadvies is zo snel terugverdiend. Terwijl je beter gekleed bent! Goed gekleed zijn geeft ook je carriere een boost. Alle reden dus om vandaag nog een afspraak te maken.

Lees ook: drie redenen waarom kleding een miskoop is

Ziazan vlog