Moet je je hele garderobe subiet aan de kant doen als je je niet langer als man maar als vrouw wil presenteren? Kun je als transgender vrouw of crossdresser je mannengarderobe ook (deels) inzetten als vrouwenkleding? En is het nodig om als parttime vrouw je twee garderobes strikt gescheiden te houden?
Zeker als je aan de start van je transitie staat, kan het handig zijn kledingstukken te ‘reclyclen’. Niet iedereen heeft het budget om in korte tijd een compleet nieuwe garderobe op te bouwen. Uiteraard zonder dat het opvalt dat je hergebruikt. Want dan schiet je het doel voorbij.
Nu kan ik me ook voorstellen dat je het liefst met een schone lei op kledinggebied begint. Want de kledingstukken herinneren je aan het gender dat niet bij je hoorde. Dan sla je deze blog over en ga je gelijk door naar het geheim van vrouwelijk kleden.
Sowieso ben ik voorstander van hergebruik van kledingstukken. Dus waarom niet. Als het mogelijk is. En het onmerkbaar kan.
Wat zijn verschillen tussen vrouwenkleding en mannenkleding
We kijken per onderdeel of er verschillen zijn. Ik verklap alvast de uitkomst: er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Alleen zijn die verschillen wel zo wezenlijk dat een afwijking gelijk zichtbaar is. Mits je er op let. Want de meeste mensen zullen het totaal niet zien.
kleur
Kleuren zijn niet gender afhankelijk. Er zijn geen beperkingen op dit gebied. Elke kleur kan door ieder geslacht (en uiteraard ook non-binair) gedragen worden.
De enige beperkingen komen van je eigen haar- oog- en huidkleur. De kleurencombinatie van deze drie sluiten een aantal tinten uit. Want iedereen kan elke kleur dragen, alleen niet elke nuance van elke kleur. Omdat ze je flets maken of op een andere manier niet flatteren. Daar mag je natuurlijk maling aan hebben. Niemand verplicht je er rekening mee te houden. Het scheelt wel de vraag of je ziek bent. Zeker als je je toch al brak voelt. Een kleur die je staat laat je net wat minder brak ogen.
De flatterende kleuren ontdek je bij een kleuranalyse. Je krijgt dan een palet met de nuances die bij jouw uiterlijk passen. In elke plaats vind je wel iemand die dat voor je kan uitvoeren. Er zijn ook boeken over dit onderwerp. Heel leuk om te lezen maar je hebt er weinig aan. Je kunt jezelf niet analyseren. Dat moet toch echt een ander doen.
Wil je meer lezen over kleur en uiterlijk? Lees dan de blog hoe bepaal je een kleur of de blog goede kleuren laten je jonger lijken.
patronen/dessins
Ook dit is niet afhankelijk van een gender. Nu dragen mannen in het algemeen meer ruiten en strepen dan vrouwen maar dit is geen reden om als vrouw dan maar geen ruiten of strepen te dragen. Er zijn tal van kledingstukken voor vrouwen met een ruitje of streep. Je kunt wel overwegen om hele grove ruiten en strepen te skippen. Deze hebben veel yang (lees: mannelijke uitstraling). Stippen en bloemen worden al als vrouwelijk gezien dus dat levert geen probleem op.
model
Nu komen we op genderverschillen. Vrouwenkleren zijn meer getailleerd dan mannenkleren. Ook heeft vrouwenkledij meestal coupenaden. Dit zijn extra naadjes die gemaakt zijn om ruimte te maken voor een buste. Een mannenoverhemd heeft vaak een borstzak, een vrouwenblouse meestal niet.
Maar er is goed nieuws! De mode wordt minder strak en gaat zelfs richting oversized. De taillering in vrouwenkleding valt dan weg en bij oversized zijn coupenaden ook niet nodig. De snit van kleren voor vrouwen en mannen wordt meer gelijk. Natuurlijk blijven er kleine verschillen maar die mag je verwaarlozen.
Wat tips om het model aan te passen.
- je maakt een taillering in een mannenoverhemd door er overheen een riem te dragen. Die mag ook losjes naar beneden hangen.
- een paar splitjes in een top is elegant. Maak deze zelf in je top of besteed het uit aan een naaister.
- Laat diezelfde naaister (als deze toch bezig is) een taillering in het item aanbrengen
- ¾ mouwen zijn super vrouwelijk. Kort mouwen een stukje in en het effect is verbazend.
- torn het borstzakje weg
sluiting
Dit is het allerbelangrijkste en opvallendste verschil tussen mannenkleding en vrouwenkleding. Mannenkleding sluit links over rechts en vrouwenkleding rechts over links. Dit is in het verleden ooit zo bepaald en nog steeds van toepassing. En het vervelende hieraan is dat je het niet zomaar kunt aanpassen. Een ervaren naaister ook niet. Als bijvoorbeeld knoopsgaatjes eenmaal gemaakt zijn, kun je dit niet ongedaan maken. Je blijft het altijd zien.
Bij broeken is het losgelaten. Bijna elke vrouwenbroek sluit nu ook links over rechts. Dus heb je een goed passende broek, kun je die blijven dragen. Daarmee zal het niet opvallen dat je die met een ander gender ook aan had.
Aan de sluiting zie je of het vrouwen- of mannenkleding betreft. Maar zoals ik in een vorige alinea al schreef: velen zal het niet opvallen dat de sluiting verkeerdom zit. Het gaat ook meer om het totaalbeeld dan om de individuele kledingstukken of je een vrouwelijke uitstraling hebt of niet.
Dus
- kleding zonder sluiting kun je blijven dragen
- broeken kun je blijven dragen
- let vooral op het totaalbeeld, een enkel mannelijk item wordt vaak over het hoofd gezien
Heb je na het lezen nog vragen, neem contact met me op. Ik help je graag met het vinden van je eigen vrouwelijke stijl. Velen gingen je al voor. Een uur, een hele dag of een compleet traject. Er is altijd iets te vinden binnen je budget.
Kijk naar de video: Kun je als vrouw mannenkleding dragen?
Kijk naar de video: Zijn er mannen- en vrouwenkleuren?
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style