Kun je elke kleur zakelijk dragen?

Sommige kleuren zijn toppers om zakelijk te dragen. Waar ligt dat aan?

 

Eigenschappen van kleuren

Elke kleur heeft bepaalde eigenschappen.Deze betekenis is universeel. Het is niet zo dat een Aziaat aan blauw andere eigenschappen toedicht dan een Europeaan. Of dat rood voor een Afrikaan een rustgevende kleur is maar voor een Amerikaan energiek. Ieder mens kent de eigenschappen en betekenissen maar is zich hier vaak niet bewust van. Als je je afvraagt waarom je een hekel aan een bepaalde kleur hebt, dat komt hier vandaan. De eigenschappen van die kleur wil of kan je niet velen.

Er zijn wel culturele verschillen in de toepassing van een kleur. Ik denk dan bijvoorbeeld aan wit, de transitiekleur. In Azië wordt deze gebruikt bij begrafenissen en in Europa voor bruiloften. In beide gevallen gaat het om een overgang. In Azië vergemakkelijkt het wit de overgang van de ziel van de overledene van het aardse naar het nirwana. In Europa helpt het de bruid die (vroeger, tegenwoordig is de praktijk vaak anders) van de ene op de andere dag in een ander huishouden terecht komt, nieuwe verantwoordelijkheden krijgt en geen maagd meer blijft. Er zijn kleinere overgangen te bedenken.

De eigenschappen van sommige kleuren worden in een zakelijke omgeving hoger gewaardeerd dan die van andere. Daardoor is die kleur meer geaccepteerd dan andere. Natuurlijk is de ene zakelijke omgeving de andere niet. Er zit zeker een verschil tussen een inventief reclamebureau en een gerenommeerd advocatenkantoor. Bij de eerste zal een creatieve uitstraling waarschijnlijk hoger gewaardeerd worden dan bij de tweede. Derhalve kan je daar kleuren dragen die bij een advocatenkantoor als frivool en ongepast worden beschouwd. Maar ondanks al deze verschillen zijn er een paar zakelijke toppers.

Donkerblauw staat met stip op één als basiskleur voor zakelijke kleding. Het is een kleur die je in vrijwel alle omstandigheden kunt dragen. Je komt in blauw krachtig over, communicatief, eerlijk en betrouwbaar. Door deze eigenschappen wordt het vaak gedragen door leiders. Kijk maar eens naar foto’s van een topoverleg.

Nadeel is dat deze kleur een conservatieve uitstraling heeft. Wil je progressief overkomen, kan je beter een andere kleur kiezen of het combineren met een speelse kleur zoals turquoise en/of opvallende accessoires.

Tevens wordt donkerblauw gezien als een kleur met veel mannelijke eigenschappen. Het wordt geassocieerd met autoriteit en macht. Bovendien kom je er serieus in over. Het creëert formaliteit. De mannelijke eigenschappen zijn geen reden om als vrouw indigo te mijden. In tegendeel. Op het moment dat je er moet staan, geeft deze kleur jou overwicht. Tegelijkertijd onderstreept het marineblauw jouw expertise. Kies een tint die past bij je kleurtype voor het maximale effect.

Voor mij is dit dè kleur als ik een – voor mij – heel spannende presentatie ga houden. Alleen al het weten welke uitstraling de kleur heeft, zorgt voor rust in mijn hoofd. Natuurlijk bereid ik me goed voor en zorg ik dat mijn hele outfit netjes en verzorgd oogt. Maar alle beetjes helpen en waarom zou ik er geen gebruik van maken?

Tip: combineer donkerblauw met een lichte tint voor een nog krachtiger uitstraling. Lees ook mijn blog 3 tips om meer autoriteit uit te stralen.

Een minder autoritair alternatief is donker olijfgroen. Je staat met deze kleur niet boven maar naast je medemens. Een bescheiden edoch krachtige kleur die ruimte laat voor andermans inbreng. Een meer sturend leiderschap, zo je wilt vrouwelijk leiderschap, is de boodschap als je je in olijf hult. Het is een onalledaagse kleur voor pakken. Toch zou ik als man deze kleur niet uitsluiten. Denk bijvoorbeeld aan olijf voor een stropdas, trui of overhemd. Voor vrouwen is deze kleur minder ongebruikelijk. Een uitstekende optie als je een vriendelijke maar toch krachtige uitstraling wilt. Of stomweg op bent uitgekeken op donkerblauw.

 

Zijn er kleuren die je zakelijk beter kunt vermijden?*

Grote vlakken oranje is een no-go. Gebruik oranje hooguit als klein kleuraccent in bijvoorbeeld je accessoires of een print. Helder oranje komt kinderlijk over, je bent moeilijk serieus te nemen met veel oranje in je outfit.

Ik gaf al aan dat turquoise een speelse kleur is. Dat is gelijk ook de valkuil van deze kleur. Te veel turquoise straalt wispelturigheid en onverantwoordelijkheid uit. Het tegenovergestelde dus van serieus. Een prima kleur om je tenue een kleuraccent mee te geven, niet geschikt voor complete outfits.

Het bovenstaande gaat over de uitstraling van je outfit. Buiten de kleur wordt dat mede bepaald door het kleurcontrast wat je gebruikt, de dessins in je kleding en de stofkeuze. Als je één van deze factoren verandert, verandert ook je uitstraling. Een goed boek hierover is Kleding als taal van Eva Hollander.

Zie je door dit bos de bomen niet meer? Ik help je graag aan outfits die helemaal bij jou passen en bovendien de juiste uitstraling voor de gelegenheid hebben. Maak vandaag nog een afspraak!

*Er zijn nog veel meer kleuren, elk met hun eigen uitstraling, eigenschappen en betekenis. Lees hierover in mijn blog sollicitatiekleuren.

Video afspelen

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!