Er zijn verschillende manieren om je garderobekast te in te delen. De twee meest voorkomende zijn indelen op type kledingstuk en rangschikken op kleur. Elke manier van indelen heeft zijn voors en tegens. Welke voor jou het prettigst werkt, kan je het best in de praktijk uitzoeken.
Methode 1
Bij de eerste indeling (indelen op type kledingstuk) leg je hemdjes bij hemdjes, broeken bij broeken, jurken bij jurken etc. Elk soort krijgt zijn eigen stapel in het leggedeelte. Als je je kleding liever ophangt, sorteer je deze per groep in het hanggedeelte.
Heb je de ruimte, kan je de stapels nog verder splitsten in mouwloze tops, tops met korte en tops met lange mouw, lange of korte broeken, enzovoort. Hoe gelijksoortiger een stapel is, hoe gemakkelijker je ziet wat je hebt. Hangend is het sowieso simpel om je items per soort te verder te clusteren in lang/kort, dik/dun enz.
Het voordeel van deze indeling is dat je precies kunt zien wat je aan hemdjes/broeken/jurken etc. op dit moment beschikbaar hebt. Zoek je iets voor onder je jasje, hoef je alleen maar naar je stapel hemdjes (oke, misschien ook t-shirts of blouses) te kijken. De broeken- en truienstapels kan je overslaan. Door het goede overzicht wordt het eenvoudiger nieuwe combinaties te proberen. Desnoods pak je de hele stapel uit de kast om te kijken welke tint je vandaag het meest aanspreekt.
Het heeft ook nadelen. Vaak leg je pas gewassen kleding bovenop de stapel. Dat pak je (zeker als je haast hebt) sneller dan iets wat onderaan ligt. Zo loop je kans dat je de onderste items van de stapel uit het oog verliest en vergeet.
Mijn collectie spaghettihemdjes is zo groot dat ik de hele berg af en toe uit de kast haal om ze bewust één voor één weer terug te leggen. Meestal in omgekeerde volgorde. Niet alleen ligt de stapel er wederom netjes bij, ik weet ook weer wat ik allemaal heb. Daar zitten wel eens verrassingen tussen. Ik herontdek soms hemdjes die ik echt helemaal vergeten was. Mijn favorieten die door deze actie onderop zijn geraakt, komen vanzelf wel weer boven drijven. Hen vergeet ik niet.
Methode 2
De tweede indeling is op de kleur van het item. Je ziet zo duidelijk hoeveel je per kleur hebt en of er kleuren ontbreken. Deze indeling oogt tevens fraai en harmonieus als je de kastdeur opent. Moet je afscheid van een item nemen, zie je eenvoudig of je nog een zelfdekleurig alternatief hebt. Het nadeel is echter dat je niet in één oogopslag kan zien of je nu een blouse, broek of een jasje in de juiste tint bezit.
Je kan ook beide systemen samen gebruiken. Leg dan per stapel de items van lichte naar donkere kleuren. Het voordeel hiervan is dat je favoriete en vaak gedragen kleding niet per sé bovenop ligt. Zo blijven de minder gangbare stukken beter in beeld en zal je ze vlotter pakken.
Heb je een aparte werk- en vrijetijds garderobe? Om overzicht te houden, kan je verschillende kleuren hangers gebruiken voor de verschillende doeleinden. Hang bijvoorbeeld je vrije-tijdskleding op gele hangers, uitgaanskleding op rode hangers en werkkleding op groene hangers. Dat pakt ’s morgens lekker gemakkelijk, je kan de ‘verkeerde’ kleur hanger helemaal overslaan.&
Nog wat tips voor accessoires.
- Je bespaart ruimte door je sjaals te draperen over een douchegordijnring aan een kleerhanger. Zo passen veel shawls aan één hanger terwijl het overzichtelijk en netjes blijft. Tevens kan je je sjaals simpel op kleur en vorm sorteren.
- Voor kettingen kan je aan de binnenkant van de kast een paar (plastic) haken plakken. Zo raken je kettingen niet in de war. Voor kwetsbare kettingen is dit ook beter dan in een kistje liggen mits je er niet de hele tijd tegenaan stoot.
- De plastic plakhaken of douchegordijnringen kan je ook voor riemen gebruiken.
- Voor oorbellen met een haakje boor je in een verfroerstokje gaatjes. Of je spant tussen twee plakhaakjes een elastiekje. Oorbellen met stekers prik je op een lapje stof die je ook weer aan een haakje kunt hangen.
- Ringen kan je om een stokje schuiven om ze bij elkaar te houden.
- Schoenen kan je opbergen in een schoenenrek die of op de bodem van je kast staat of aan de deur hangt. Heb je veel hoogte in je kast, kan je ze ook bewaren in schoendozen die je opstapelt. Plak een fotootje op de buitenkant om te zien wat er in de doos zit.
Je kast is nu georganiseerd. Maar past alles ook bij je uiterlijk en persoonlijkheid? Na de VIPdag weet je het zeker!
Zie ook: vind je een kast opruimen moeilijk?
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style