Hoe helpt een kleur?

Degenen die mij al wat langer volgen, weten dat ik voortdurend met kleur bezig ben. Niet alleen voor kleding, in de zin: welke kleur staat je goed. Voor mij is kleur meer. Het is ook emotie.

Iedereen heeft lievelingskleuren en kleuren die ze afschuwelijk vinden. Dat komt ergens vandaan. Elke kleur vertegenwoordigt een bepaalde emotie. Als je die specifieke betekenis niet kunt of wilt ervaren, wijs je de bijbehorende kleur af.

Een voorbeeld: een spontaan persoon die van afwisseling houdt en het een straf vindt als hij ’s morgens weet wat hij ’s middags gaat doen, regelmaat niet zijn woordenboek heeft staan en wars is van tradities, zal geen bruin kiezen. Dat vertegenwoordigt alles waar hij (of zij) niet van houdt.

Niet dat dat een probleem hoeft te zijn. Het wordt pas een punt als door alle impulsiviteit en ongestructureerdheid zaken in het honderd gaan lopen. Zolang je er zelf geen last van hebt, prima. Maar op een gegeven moment merk je de gevolgen.

Dan is een beetje bruin wel handig. Iets meer structuur, een beetje meer plannen. Waarschijnlijk slaakt de omgeving dan een zucht van verlichting. Want een uitgesproken turquoise persoonlijkheid (want daar heb ik het hier over) brengt wel veel leven in de brouwerij; het vraagt ook energie om mee te gaan met de impulsieve opwellingen van deze spraakwaterval. Laat staan de acties die soms nodig zijn om de boel weer op de rit te krijgen en/of te herstellen.

Omgekeerd kunnen kleuren je ook helpen bepaalde zaken (weer) op te pakken. Ik geef taalles aan een Syrische statushouder. Een hardwerkende vrouw die samen met haar gezin een nieuw leven in Nederland opbouwt. De kinderen gaan naar school en hebben onze taal (zoals kinderen dat kunnen) wonderwel opgepakt. Voor de ouders is dat moeilijker, vandaar dat ik ze erbij help.

Ik kom bij haar thuis. Het eerste wat opvalt als je binnenkomt, is de turquoise muur in de hal. Ook in de woonkamer is de accentkleur turquoise. Het is best een felle kleur en ik heb deze nog nooit in een woonkamer gezien. Bij navraag blijkt deze kleur ook in Syrische huizen niet gebruikelijk.

Kleurengek als ik ben, zocht ik naar het waarom van deze keuze. Eigenlijk maakt de oorzaak me een beetje verdrietig.

Het gezin heeft jarenlang onder de oorlog geleden. Ze moesten constant op hun hoede zijn. Voor je plezier ging je het huis niet uit. Overal in de stad ontploften bommen en waren aanslagen. Bij alles wat ze zeiden of deden moest worden nagedacht. Ondoordachte woorden of acties konden je immers het leven kosten.

De kinderen waren thuis, samen met hun moeder. Ze zijn jarenlang niet naar school gegaan. Weinig onverwacht leuke dingen, het onverwachte was vooral angstaanjagend. Een stressvol, uitzichtloos bestaan. Ze zijn uiteindelijk, met een tussenstop in Turkije, naar Nederland gevlucht.

Alle spontaniteit en speelsheid is door de oorlog de kop ingedrukt. Vind je het gek dat ze, nu ze stabiliteit en rust in Nederland hebben gevonden, dit weer terug willen? Maar jarenlang op een bepaalde manier leven schud je niet zo maar van je af. Het turquoise op de muur helpt hun. Zodra ze door de voordeur zijn, herinnert de muur hen er aan dat ze hier mogen leven op hun manier. Ze hoeven niet meer op hun woorden te letten. Er mag weer hardop gelachen, gedanst en gezongen worden. En ze kunnen door diezelfde voordeur zonder angst voor bommen weer naar buiten.

De kleur hebben ze niet bewust gekozen. Ze vonden het gewoon een leuke kleur voor de hal en woonkamer. Toch is het niet toevallig dat het juist turquoise is geworden. Je kiest in je huis namelijk instinctief de kleuren die je nodig hebt. Om op te laden na een lange werkdag. Of om tot rust te komen, na alle hectiek buitenshuis. Of om een eigenschap die je zelf niet hebt maar wel nodig is, te kunnen bieden aan je gezin. Dat laatste speelt bij deze familie.

Over een paar jaar is de turquoise muur niet meer nodig. Dan is onbekommerd zijn normaal geworden en heeft de kleur zijn functie gehad. Ik ben benieuwd in welke kleur ze de muur overschilderen.

Wil je meer over kleurkeuzes – ook in kleding – weten, neem contact met me op. Ik kan je helpen een verklaring te zoeken voor het waarom van een kleur. Ben je getriggerd en wil je de eigenschappen en betekenissen van alle kleuren weten, volg dan de opleiding hierover. Je leest er meer over op de pagina ‘Taal van kleur’.

Lees ook: Sollicitatiekleuren

Bruine kleding

Bordeauxrood

Kleuren kunnen niet liegen

Video afspelen

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!