We verzamelen in de loop van de tijd heel veel kleding. Ook al koop je slechts eens per maand een kledingstuk, na vijf jaar heb je al 60 items. Beperk jij je aankopen tot twaalf stuks per jaar? Ik denk dat de meeste vrouwen meer kleding aanschaffen. Je kast raak voller en voller. Je zou verwachten dat je hierdoor steeds meer fantastische outfits kunt samenstellen. Het tegendeel is echter vaak waar.
In een interview die ik bij een aantal vrouwen heb afgenomen werd een paar keer aangegeven dat men kleding kocht simpelweg omdat het paste, niet omdat deze vrouwen het geweldig vonden. Want wat ze zochten, konden ze niet vinden. Met gevolg dat men zich nooit echt mooi voelde in de outfits ondanks dat ze ruim voldoende in de kast hadden liggen. Misschien heeft het bij jou een andere reden dat je je niet happy met je garderobe bent. Feit is dat je veel kleding hebt en toch niet weet wat je aan moet trekken
Je garderobekast opendoen zou een feestje moeten zijn. Een schatkamer waar je elke dag iets uit mag kiezen. Het gaat ook niet om de kwantiteit maar de kwaliteit van je garderobe. Liever minder kleding die wel een lach op je gezicht brengt dan veel kleding die niet vrolijk maakt.
Miskopen
In deze blog heb ik niet over kleding waar de tags nog aan zitten (de echte miskopen) maar over items die je ooit heb gedragen en nu werkeloos in je kast liggen. Over ‘echte’ miskopen heb ik de blog Drie redenen waarom een kledingstuk een miskoop is geschreven.
Opruimen
De start van je garderobe 2.0 is opruimen van alle kleding waar je niet blij van wordt.
- het past niet (meer)
- het heeft mankementen
- het is niet helemaal je stijl
- je bent er op uitgekeken
Dat laatste vind ik voor mijzelf best lastig. Ooit was ik opgetogen over het item en toch draag ik het niet meer omdat ik andere kleding heb gekocht die nu mijn aandacht krijgt. Als ik nog steeds even geweldig zou vinden, droeg ik het wel. Toch twijfel ik of ik zoiets weg moet doen. Uit angst spijt te krijgen van een te overhaaste wegwerpactie of stomweg omdat het duur was. Heel soms komt het stuk in opnieuw beeld en ga ik het wederom dragen. Dat blijken echter uitzonderingen.
Natuurlijk heb ik wel eens spijt van kledingstukken waar ik te vroeg afscheid van heb genomen. Maar ook dat blijken uitzonderingen. Meestal mis ik ze geen moment en vraag ik me achteraf af waarom ik er zo tegenop zag deze kleding weg te doen.
Niet passend
Kleding die je niet meer past omdat je zwaarder bent geworden mag je ook uitzwaaien. Het werkt alleen maar frustrerend als je telkens geconfronteerd wordt met dat prachtige rokje waar je je zelfs op je dunne dagen niet meer in kunt persen. Ook al staart het rokje je niet dagelijks aan, je weet diep in je achterhoofd dat het er is. Het activeert dat nare stemmetje in je hoofd die vindt dat jij het NIET GOED doet.
Een te klein kledingstuk zichtbaar ophangen kan een motivatie zijn om serieus werk van afvallen te maken. Als dit voor jou opgaat, prima. Roept dit echter alleen maar (om welke reden dan ook) een slecht gevoel op, pijnig jezelf dan niet en ga alleen voor kleding die jou op dit moment past.
Want waarom zou je jezelf kwellen met iets uit het verleden wat thans niet meer kan? We gaan voor een garderobe waar je NU wat aan hebt. Niet voor een garderobe die pas leuk is als je 10 kilo lichter bent. En soms zijn de veranderingen blijvend en valt er niets weg te lijnen.
Haal niet-passende kleding letterlijk en figuurlijk weg, uit je hoofd en uit je kast. Je kunt het opbergen in dozen waar je de inhoud en de maat op schrijft. Bewaar de dozen daarna uit het zicht op een droge plaats. Of geef te kleine kleren weg, gun een ander het genot van het dragen van jouw geweldige items.
Mankement
Ruim ook alle kleding op waar een mankement aan zit dat je niet binnen een half uur kunt oplossen. Een gaatje kun je meestal nog wel (laten) repareren, evenals een kapotte rits. Verwassen of uitgelubberde kleding is echter niet meer te redden. Je mag best kritisch zijn, jij bent een mooie garderobe waard!
Niet jouw stijl
Dat is een lastige als je, net zoals de geinterviewde vrouwen, geen kleding kunt vinden die je echt mooi vindt. Bij één van hen kwam dat omdat ze niet precies wist welke kleding haar flatteerde. Toen dat was opgelost, vond ze (in dezelfde winkels als voorheen) wel mooie items. Het was dus niet het aanbod in de winkel zelf maar de manier hoe zij er naar keek.
Het is slim om een collage te maken met kleding waarvan je gaat (ik noem het) kwijlen als jouw garderobe een allegaartje is en je niet precies weet wat je wilt. Meestal ontdek je al knippend en plakkend van welke kleren je hart een sprongetje maakt. In de praktijk zal je niet precies dezelfde kleding vinden maar je kunt je collage natuurlijk wel zo veel mogelijk benaderen. Je kunt bij mij een beschrijving opvragen hoe je een stijlcollage maakt.
Haal alle kleding uit je kast die niet op je (fictieve) collage zou voorkomen. Ruim tevens de kleding op waar je je niet echt prettig in voelt maar toch aantrekt, omdat, tja, waarom eigenlijk? We gaan immers voor een garderobe waar je blij van wordt.
Breng kleren die nog draagbaar zijn naar een tweedehandswinkel of stop het in de zak van Max. Wordt niemand meer vrolijk van het item, kijk of je een textielrecycle bak kunt vinden waar nieuwe grondstoffen van jouw kleding worden gemaakt.
Blij van je spiegelbeeld
Hou alleen kleding die je een goed gevoel geeft. Ga eens na waarom je er blij van wordt. Vind je de kleur geweldig, is het precies jouw stijl of benadrukt het item al jouw goede punten? Laat het stuk je ogen stralen, voel je je er slank in of lijken je benen eindeloos? Zou het op je collage passen?
Als je er hardop over nadenkt, ontdek je waarom het jou aanspreekt. Dat wordt het uitgangspunt voor nieuwe aankopen. Ga niet voor minder, koop alleen kleding waarin je je mooi& voelt Omdat je, telkens als je het aantrekt, blij wordt van je spiegelbeeld.
Zijn je favoriete items toevalstreffers en heb je vooraf geen idee welke kleding een lieveling kan worden? Of weet je het wel maar kan je deze niet vinden? Heb je na je opruimactie bijna geen kleding meer over? Ik help je graag met het (snel) opbouwen van je garderobe!
Lees ook: waarom in je pyjama thuis werken niet aan te raden is
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style