7 zakelijke kledingblunders die jij voortaan kunt vermijden

1 - Te strakke kleding

Er is een verschil tussen aansluitende en te strakke kleding. Aansluitende kleding toont je silhouet. Te strakke kleding – zeker van elastisch materiaal – volgt en benadrukt al jouw lichaamslijnen. Ik denk hierbij niet alleen aan ongewenste rondingen zoals zwembandjes. Ook al heb je het figuur van een topmodel, een broek met een superstrak kruis is zakelijk gezien niet gepast.

Een zusje van te strakke kleding is te kleine kleding. Hoe herken je dit? Let op horizontale plooien. Deze ontstaan als er spanning op het kledingstuk staat. Omdat je bijvoorbeeld een jasje dicht wilt dragen maar er minder ruimte is dan de omvang van je torso vraagt. De stof zal rond de knoop of op je rug in horizontale plooien trekken.

2 - Zichtbaar ondergoed

Berucht is de rand van je slip die tekent in je pantalon. Draag een string (die niet boven je broeksband uit mag piepen) of een onderbroek met pijpjes. Die natuurlijk niet mogen oprollen anders zie je je slip alsnog.

Een BH die doorschijnt onder een – witte – blouse is ook een afrader. Kies voor een huidkleurig exemplaar. Een knalrode BH is (verrassend!) eveneens onzichtbaar onder wit.

3 - Kleding met gaten

De grens tussen vrije tijds- en zakelijke kleding vervaagt. Maar dat wil niet zeggen dat je nu alle vrije tijdskleding naar je werk kunt dragen. Spijkerbroek: prima. Maar laat het exemplaar met gaten en scheuren thuis. Opzettelijk aangebracht of niet: een gat blijft een gat. En de uitstraling van gaten is nu niet bepaald chique.

4 - Open schoenen

Sandalen met een open hak en teen, al dan niet voorzien van een hak. Heerlijk in de zomer echter ongewenst in een zakelijke omgeving. Ook al verzorg je je voeten op en top, bewaar kittige stappertjes en Birkenstocks voor je vrije tijd.

Draag liever gesloten pumps of, als je geen hak wenst, een ballerina. Wil je een tikje ventilatie, kies dan voor peeptoes. Dit zijn pumps met een kleine opening bij de tenen. Verzorgde voeten inclusief gelakte nagels zijn dan wel een vereiste.

5 - Mouwloze kleding

De zakelijke norm is bedekte schouders. Echter, ook als je schouders bedekt zijn kunnen bij bepaalde bewegingen je oksels zichtbaar zijn. Wil je niemand voor het hoofd stoten, scheer ze of draag een oksel afdekkend mouwtje.

Wil je per se mouwloos, compenseer dit met bedekte benen. Een korte rok bij een mouwloze top kan al gauw te bloot worden. Zie ook punt 6.

6 - Te veel bloot

Te blote en/of sexy kleding geeft de indruk dat je een gebrek aan kennis wilt compenseren. Maar een zelfverzekerde vrouw heeft deze afleidingsmanoeuvre niet nodig. Toch? Bovendien storen veel vrouwen maar ook mannen zich aan collega’s die zich (te) sexy kleden. Een flardje huid (bijvoorbeeld een glimp van een schouder) kan stijlvol zijn maar laat de diepe decolletés, hoge splitten, naveltruitjes en minirokken in je kast tot een andere gelegenheid.

7 - Te veel accessoires

Kan ook worden opgevat als een afleidingsmanoeuvre door een gebrek aan kennis. Bewaar bling bling voor je kerstboom. Ga op zoek naar kwalitatief hoogstaande, smaakvolle accessoires en beperk de hoeveelheid die je draagt.

Discussie

Ik besef dat er veel discussie mogelijk is over deze punten. Want wat is bijvoorbeeld te bloot of zijn te veel accessoires? Wat de één betamelijk vindt is voor een ander volkomen onacceptabel. De ene (werk)cultuur is de andere niet. En ook het metier speelt een rol. In sommige beroepen is nu eenmaal meer speelruimte dan in andere.

Toch wilde ik een aantal grenzen aangeven voor zakelijke outfits. Aan jou of je je hieraan wilt houden of juist de randen opzoekt.

Lees ook: vrije tijd en zakelijk, soms zijn twee garderobes handiger

drie tips voor persoonlijkheid in kleding

kwaliteit in kleding is kwaliteit in kennis

Video afspelen

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!