Waarom een pyjama als je thuis werkt niet aan te raden is
Een pyjamadag als je thuis werkt? Klinkt heerlijk ontspannen maar is niet aan te bevelen. Lees de blog waarom niet.
Gedrag aanpassen
Heel veel kleding associëren we met een bepaalde activiteit. Een pak met stropdas relateren we aan hard werken en professionaliteit. Van iemand in sportkleding verwachten we dat deze gaat sporten (of er net mee klaar is). En een pyjama staat voor luieren en lekker niets doen.
Nu kan je in een pyjama prima arbeiden. Velen die van huis uit werken, zullen dit beamen. Toch is dit niet slim. Onbewust pas je namelijk je gedrag aan aan je outfit.
Doktersjas versus schildersjas
Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen kleding en mindset. In het Journal of Experimental Social Psychology van juli 2012 staat een verslag van een experiment onder studenten. Een deel van de studenten kreeg een dokterjas, een ander deel een schildersjas. Het was dezelfde jas. Hij werd alleen onder een andere naam aan de student uitgereikt.
Degenen die een dokterjas droegen, waren meer gefocust tijdens een opdracht dan degenen die een schildersjas droegen. Het gedrag werd beïnvloed aan de betekenis die de student aan de jas gaf. Dat geeft te denken.
Mindset
De kleren die we dragen brengen ons in een mentaliteit die past bij die outfit. Draag je zowel tijdens het werk als in je vrije tijd een pyjama, is het voor jouw brein moeilijk om te schakelen van ‘relaxstand’ naar ‘werkstand’.
Zo ben je minder productief dan je had kunnen zijn. Niet alleen een pyjama maakt je minder productief. Alle casual kleding zorgt dat je minder gefocust en alert bent, aldus Dr. Karen Pin, modepsycholoog en professor psychologie aan de University of Hertfordshire.
In latere onderzoeken is dit iets genuanceerd. Het effectiefst is kleding die past bij de omstandigheden. Dus een mantelpak als je thuis werkt, is ietwat overdreven. Maar een pantalon met een keurige blouse en net vestje wordt wel aangeraden. Vergelijk het met de outfit die je draagt als je op kantoor een dag geen klanten ziet. Dan gaan de meesten toch iets informeler maar wel netjes gekleed.
Positief inzetten
Dat kleding je in een andere mindset brengt, kun je ook positief inzetten. Trek je beste outfit aan als je een moeilijk telefoongesprek moet voeren. Ook al ziet de ander je tenue niet, de impact ervan is de moeite waard! Je outfit als krachtbron gebruiken werkt natuurlijk ook als je ‘live’ een lastige uitdaging hebt.
Alternatieven
Hoe kun je eenvoudig in de juiste thuiswerkmindset komen?
- Verkleed je als je begint met werken. Al wissel je maar de ene jeans voor een andere. Door je om te kleden (en zeker als je dit consequent doet) creëer je een ritueel dat je brein helpt van ‘vrije-tijdsstand’ naar werkstand’ om te schakelen. Na je werkdag ruil je alles weer terug.
- Tuig je casual thuiswerkkleding netter op dan je met je vrijetijdskleding zou doen. Laat je pantoffels uit en draag schoenen die je ook naar kantoor aan zou doen. Vervang je T-shirt door een nette blouse en/of gebruik andere accessoires. Je kunt zelfs overwegen speciale ‘werkaccessoires’ te kopen
- Speciaal voor degenen die altijd maar doorgaan: je kunt het zo ver doortrekken dat je alleen werkt als je je ‘speciale werkkleding’ aan hebt. Zo voorkom je dat je hele weekenden toch weer achter de computer kruipt.
En als anderen je wel zien?
Je outfit is niet alleen van invloed op jezelf. Anderen laten zich ook leiden door jouw uitstraling. ‘If you want them to see you as a manager, dress like a manager”. Wil je dat ze jou serieus nemen als vrouw, kleed en gedraag je dan ook als een vrouw, in plaats van als een meisje.
De verschillen zijn soms kleine nuances. Ik help je graag met het vinden van jouw manifestatie. Zodat jij in alle situaties schittert als de vrouw die je bent. Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.
Lees ook: het geheim van vrouwelijk kleden
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style