Kwaliteit in kleding is kwaliteit in kennis
Uiterlijk zegt iets?
Bijzonder hoe in het menselijk brein verbanden worden gelegd tussen je uiterlijk en je persoon. Als ik in een groep foto’s van Peter laat zien en vraag wat zijn beroep is, zijn de reacties elke keer min of meer hetzelfde. Op de linker foto is hij leraar, vrachtwagenchauffeur, logistiek medewerker of iets dergelijks. Rechts schat men hem in als een vertegenwoordiger, manager of zelfstandig ondernemer. Het valt me op dat de sociale status bij de linker foto anders is dan bij de rechter. Voor de duidelijkheid, er is helemaal niets mis met alle genoemde beroepen. De ‘linkerberoepen’ hebben nochtans een lagere sociale status dan de ‘rechter’. Waar overigens ook niets mis mee is.
De foto’s zijn vijf minuten na elkaar gemaakt. In die vijf minuten is Peter niet slimmer geworden, heeft hij zich niet om laten scholen, is zijn vermogen niet drastisch vermeerderd en heeft hij geen karaktervormende therapie gevolgd. Kortom, Peter is precies dezelfde gebleven.
En toch oordelen velen anders over hem. Dat kan alleen naar aanleiding van zijn outfits; ik zie weinig andere gronden. Hooguit dat wat meer lachen tevens van invloed is. Daar zit ook een klein verschil in.
Eerste indruk
Nu zijn er altijd mensen die zeggen dat ze niet oordelen aan de hand van uiterlijk. Ik waardeer deze opvatting. Helaas zit in ieder mens de snelle scan van onbekenden ingebakken. Uit lijfsbehoud moeten we van oudsher razendsnel kunnen inschatten of de ander ons kwaad wil doen of niet. Zodat er nog tijd is om actie te ondernemen indien de uitslag negatief uitvalt. Dit valt niet uit te schakelen, hoe graag iemand dat ook zou willen. Hooguit dat je niet mee wilt gaan met de eerste indruk en deze bewust (soms) wilt negeren. Maar de eerste indruk is er altijd.
Verbanden tussen uiterlijk en persoon worden vaak gelegd. Uit onderzoek is gebleken dat een brildrager intelligenter wordt ingeschat dan een brilloos persoon. Een baarddrager is onconventioneel, een kaal hoofd staat voor idealisme.
Niet nader onderzochte verbanden maar wel associaties die onbewust gemaakt worden: een verouderde kledingstijl maakt de kennis van de drager gedateerd. Iemand die kwaliteitskleding draagt levert kwaliteitswerk af. Een outfit met vlekken houdt in dat de drager slordig is.
Ze nemen me maar zoals ik ben
Je kunt dit negeren en denken: ze nemen me maar zoals ik ben. Echter, als je bedenkt dat dit allemaal op onbewust niveau afspeelt, is het zinvol om er aandacht aan te besteden. Door zorg aan je outfit te besteden, kan je het jezelf gemakkelijker maken. Want als je de ander al niet meer hoeft te overtuigen van jouw kwaliteiten (omdat hij dat al aan je outfit ‘afgelezen’ heeft) kan je je energie richten op andere zaken.
Moeilijk he? Om te bepalen wat je nu precies uitstraalt. Maak een afspraak met mij, dan zoeken we samen de perfecte garderobe voor je uit!
Lees ook: sollicitatiekleuren
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style