Kleuren kunnen niet liegen

Kleuren kunnen niet liegen. Het is niet zo dat de betekenis van een kleur stiekem anders kan zijn dat wat het is. En dat is soms lastig te aanvaarden.

Ik kwam laatst een jonge vrouw tegen. We kwamen aan de praat en zoals het wel vaker gaat, kwam het gesprek op kleur. En, zoals het ook vaker gaat, wilde ze weten wat het betekende dat ze een kleur nog nooit gedragen had. In haar geval groen.

Ik legde uit dat ze waarschijnlijk nooit haar hartenwens had mogen volgen. Haar diepste verlangen naar iets - op het gebied van relaties met mensen. En ik gaf daarbij wat voorbeelden.

Ze keek me vreemd aan. Nee, van die uitleg herkende ze helemaal niets. Een beetje knorrig liep ze van me weg.

Dat mensen afwijzend reageren, gebeurt overigens vaker. Soms zelf erg heftig. Misschien omdat ik een te pijnlijk punt raak en men die pijn niet wil voelen? Daar kan ik zelf ook over meepraten. Ontkennen waarvan je ergens diep van binnen wel weet dat het klopt maar wat je gewoon niet wilt weten. Dan reageer je sterk, heftiger dan gebruikelijk is.

Betekent dat dan dat de betekenis niet klopt? Nee. Een kleur kan niet liegen. Wat wel kan, is dat deze vrouw gewoon te jong is om zichzelf en haar verleden helemaal te kunnen plaatsen. Op haar leeftijd zou ik deze uitleg ook niet begrepen hebben. Alles is me pas vele jaren en veel gesprekken later duidelijk geworden.

Dus in eerste instantie lijkt het of de vertaling niet klopt. Maar ik krijg ook terug dat men er naderhand over nagedacht heeft en zich er achteraf wel in kan vinden. Al duurt het soms jaren voordat alles is geland. Met mij als beste voorbeeld hiervan.

Een andere reden is, dat men een verkeerd beeld heeft bij een uitleg. Bijvoorbeeld bij paars hoort onder andere creativiteit. De meesten denken bij dit woord dan aan dingen maken. Jij ook? Iemand met twee linkerhanden, die nooit knutselt of handwerkt, zou kunnen denken dat het daarom niet klopt. Maar creativiteit is meer dan alleen dingen maken. Het is ook oplossingen bedenken. Of mensen met raad bijstaan zodat ze een andere kijk op de zaken krijgen. Of misschien nieuwe woorden bedenken. Creativiteit uit zich in heel veel vormen. En dan.... past paars ineens wel.

Interessant? Ik kan je de betekenissen en eigenschappen van kleuren leren in de opleiding Colour Coach Module 1: leer en ervaar de kracht van kleur. Klik hier als je er meer over wilt weten of kom een keer een kop koffie drinken, dan vertel ik je er over.

Vlog van deze maand

Het verschil tussen Image Professional en stylist

Ziazan vlog

Neem contact op

Marielle Veerbeek
Molenveldstraat 153 in Weert
(06) 14 62 51 01
E-mail: info@ziazan.nl