Hoe bepaal je een kleur?

Soms is het lastig om de kleur van een kledingstuk te bepalen. Voorkom een miskoop met deze tips.

Welke kleur heeft je kleding? Je zou kunnen denken: dat zie je toch? Je ziet toch of iets rood of blauw is.

Ja en nee. Over een flink aantal kleuren is geen discussie. Die zijn duidelijk. Maar er zijn ook nuances die je niet zo gemakkelijk een label kunt geven. Is het bordeauxrood of paars? Crèmewit of misschien een heel licht bruin?

Er is in die gevallen geen eenduidig antwoord te geven. De kleur is zoals jij hem ziet. Iedereen ervaart kleur ook anders. Dus bordeaux of paars, voor beiden is vaak wat te zeggen.

Eigenlijk vind ik de naam van de tint ook niet zo belangrijk. Belangrijker voor mij is of de nuance je staat en/of het effect heeft wat je wilt bereiken. Meer de toepassing dus in plaats van het label. Alleen als je een kleur wilt beschrijven, komt de naam om de hoek kijken. Maar ook dan blijft het een persoonlijk interpretatie.

Toch zijn namen handig als je uit wilt leggen welke kleur panty, broek, top etc. je zoekt. Je kunt dan al een boel uitsluiten. Er zullen niet veel mensen met iets blauws aankomen als je vraagt om roze.

Vergelijken

Nu nog de juiste nuance. Neem bijvoorbeeld grijs. Soms gaat het richting blauw, soms is geelgrijs beter passend. Het kan naar groen, paars of bruin neigen. Verschillende nuances combineren vaak niet mooi bij elkaar. Je kunt niet rücksichtslos elke grijze panty onder je grijze jurkje dragen.

Maar hoe weet je welke tint je item heeft? Simpel: door een ander kledingstuk met (bijna) dezelfde kleur erbij te houden. Als je de twee stukken naast elkaar houdt, zie je het verschil. Dan merkt je ineens dat het grijs van de jurk naar paars neigt en het grijs van de panty naar groen. Of dat je de top bij nader inzien toch meer bordeaux dan paars vindt. Het rood een warmer tomaatrood is en niet een koeler blauwig rood.

Neem je kleding mee naar de winkel als je bijpassende items in een matchende tint zoekt. De juiste nuance uitkiezen zonder vergelijkingsmateriaal kunnen maar heel weinig mensen.

Lamplicht

Bovendien vertekent het licht in de winkel vaak. Lamplicht heeft een andere kleur dan daglicht. Als je de twee items in de winkel naast elkaar houdt, ‘verkleuren’ beide in dezelfde mate.

Evengoed raad ik je aan om kleuren ook te checken bij daglicht. Zo dacht ik ooit een mooie lavendelblauwe sjaal te kopen om buiten tot de ontdekking te komen dat het meer dof-kobaltblauw was. De sjaal heb ik gehouden maar ik kon hem minder gemakkelijk combineren als ik hoopte. Had ik de kleur maar moeten checken. Bij daglicht.

Spiegel

Een laatste tip als je kleding koopt: de spiegel kan ook een afwijkende kleur hebben. Vergelijk de kleur van de vloer in de paskamer met de vloerkleur in de spiegel. Zijn ze niet hetzelfde? Dan is de spiegel gekleurd. Extra alert zijn dan of de kleur wel de tint is die je wenst.

Kleur doet veel met en voor je. Ik vertel je er graag meer over. Maak een afspraak voor een kleuranalyse of verdiep je in de psychologie van kleur.

Lees ook: bruine kleding

kleuren kunnen niet liegen

Ziazan vlog