Waarom een video op YouTube niet altijd effectief is

Veel ondernemers maken een korte video om hun bedrijf te presenteren. Tegenwoordig is dat zelfs bijna een must. Toch is de video niet altijd zo effectief als zou kunnen. Waar gaat het mis?

Ik kwam laatst een filmpje tegen op YouTube. Over de video was duidelijk nagedacht. De intro, tekst, montage, ondertiteling (in het geval de kijker het geluid af heeft staan), muziek, achtergrond; alles klopte – voor zover ik daar natuurlijk kijk op heb. Op één puntje na. De kleding van de dame in kwestie. Natuurlijk net het topic waar ik speciaal op let.

De vrouw had een zwart T-shirt aan. Ze was gelukkig een diep kleurtype. Deze types kunnen zwart dragen zonder dat de kleur meer opvalt dan henzelf. Dat is lang niet iedereen gegeven, het modebeeld ten spijt. Maar ondanks dat ze een kleur had gekozen die haar goed stond, raad ik geen zwart aan voor een wervende video.

Ze had zich namelijk niet gerealiseerd wat de uitstraling van zwart is. Namelijk: afstand scheppen. Vooral niet het achterste van je tong laten zien. Veilig op de achtergrond blijven. Naar binnen gekeerd.
Niet alles is even donker aan zwart. Want zwart is ook een krachtige kleur die laat zien dat je alles onder controle hebt.

Ze vertelde echter dat ze een open persoonlijkheid is die de relatie met haar klant heel belangrijk vindt. Dat matcht niet met zwart. Dan had ze beter voor groen (eventueel met een beetje wit) kunnen kiezen. De betekenis van deze kleuren passen beter bij dit gegeven.

Bovendien was het een eenvoudig, effen T-shirt (wel een nette) wat ze aan had. Zonder verdere ‘aankleding’. Niet echt een zakelijke uitstraling. Ik zou bijvoorbeeld voor een blouse gekozen hebben. Of er een jasje over dragen. Zelfs een dun vestje erbij maakt het al zakelijker.

Ik kom het wel vaker tegen. Iemand maakt een korte, wervende video. Om tegelijk de mondelinge boodschap om zeep te helpen met de outfit. De kleding is onzakelijk, slordig, afleidend of past niet bij de persoonlijkheid en/of de mededeling. Kortom, de outfit ondersteunt de woorden niet.

Mensen vergeten vaak dat communicatie voor het merendeel non-verbaal is. Een niet uit te vlakken component die mede bepaalt hoe de woorden ontvangen worden. Hoe congruenter de verbale en non-verbale communicatie, des te meer wordt ervaren dat ‘het klopt’.

Draag je vrijetijdskleding en richt je je op de zakelijke markt, zal men je minder serieus nemen. Heb je kleding aan met een grote afbeelding op je buik, wordt de aandacht daar naar toe getrokken in plaats van naar je gezicht. Kreukels, vlekken en scheve plooien zijn not-done als je zegt dat je kwaliteit levert.

Het is nog niet zo simpel om de boodschap van je kleding overeen te laten komen met je persoonlijkheid. Of de kernwaarden van je bedrijf. Van een webdesigner verwacht je creativiteit. Dat laat je niet zien in een effen grijs T-shirt zonder enige opsmuk die opgaat in de achtergrond. Veel te behoudend en onopvallend. Toch kom ik dit in de praktijk tegen.

Gelukkig kan ik helpen. Wil je binnenkort een presentatie, video of bedrijfsfilm opnemen? Maak een afspraak met mij en we bepalen samen welke uitstraling bij jouw boodschap past.

Video afspelen

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Tekening van transgender vrouw die twijfelt tussen een jurk en een broek

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.

Er zijn geen cookies
Daarom komt deze pop-up ook elke keer, eerdere bezoeken zijn niet vastgelegd.

Jouw privacy is gewaarborgd
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. Ik ook niet.

Als je je naam invult in het contactformulier
kan alleen ik zien wat je hebt ingevuld.