Kleuren kunnen niet liegen

 

Intrinsieke eigenschappen

Elke kleur heeft intrinsieke eigenschappen en betekenissen die vaststaan. Zo is bijvoorbeeld ‘openheid’ een eigenschap van wit. Als je wilt dat iets ‘gesloten’ moet uitstralen, kan je daar dus beter geen wit voor gebruiken. Het komt vreemd over als je het wel zou doen; je intuïtie zal je vertellen dat het niet klopt. Dat je dit aanvoelt, komt omdat iedereen de taal van kleur is aangeboren. Je begrijpt deze taal zonder er verder bewust van te zijn.

Andere eigenschappen / betekenissen van wit zijn onder meer onschuld, perfectionisme (ook een eigenschap van blauw) en zuiverheid.

  • Sommige eigenschappen / betekenissen komen bij meerdere kleuren voor. Elk met hun eigen insteek. Het perfectionisme van wit staat voor ‘het juiste zo goed mogelijk doen’, het perfectionisme van blauw ‘het volgens de (al dan niet zelf opgelegde) regels doen’. Beiden perfectionisme maar net iets anders qua strekking.
  • De eigenschappen / betekenissen van kleuren veranderen niet.De kennis over kleur is al eeuwenoud. Modern onderzoek heeft veel bevestigd.
  • De eigenschappen van een kleur liggen in dezelfde hoek. Violet is bijvoorbeeld meelevend, bescheiden, inspirerend en gevoelig. Daar zit er niet stiekem een betekenis als ‘zonder over de consequenties na te denken handelen’ tussen.

 

Een kleur geeft veel informatie

Zodra je een kleur ziet, weet je onbewust waar deze voor staat. Soms is het alleen lastig te aanvaarden dat een kleur je iets vertelt.

Ik kwam laatst een jonge vrouw tegen. We kwamen aan de praat en zoals het wel vaker gaat, kwam het gesprek op kleur. En, zoals dat ook vaker gaat, wilde ze weten wat het betekende dat ze groen spuuglelijk vond. Zelfs nog nooit een kledingstuk in die kleur gedragen had.

Groen staat voor je hartenwens mogen volgen – met betrekking tot relaties met anderen. Je wilt bijvoorbeeld gelijkwaardige relaties waarin je je grenzen kunt aangeven en deze grenzen niet overschreden worden. Of je wilt je niet buitengesloten door de groep of je gezin voelen maar er simpelweg bij horen. Ontbreek dit in je jeugdjaren, zal je – totdat het is opgelost – groen afwijzen.

Ik heb haar dit verteld. Ze keek me vreemd aan. Nee, van die uitleg herkende ze helemaal niets. Hoofdschuddend liep ze bij me weg.

Dat mensen een uitleg afwijzen, gebeurt vaker. Soms zelfs heftig ontkennend. Mogelijk omdat ik een pijnlijk punt raak en men die pijn niet wil voelen. Ik heb iets aangeroerd waarvan je diep van binnen weet dat het klopt maar wat je gewoon niet wilt weten. En ja, dan vind men dat ik het mis heb.

Betekent het dan dat de betekenis niet klopt? Nee. Een kleur kan niet liegen. Wat wel kan, is dat deze vrouw gewoon te jong is om zichzelf en haar verleden helemaal te kunnen plaatsen. Op haar leeftijd zou ik deze uitleg ook niet begrepen hebben. Alles is me pas vele jaren en veel gesprekken later duidelijk geworden.

Dus in eerste instantie lijkt het of de eigenschap niet klopt. Maar ik krijg ook regelmatig terug dat men er over nagedacht heeft en zich er achteraf wel in kan vinden. Al duurt het soms jaren voordat alles is geland en ik terugkoppeling krijg.

 

Verkeerd beeld

Een andere reden is, dat men een verkeerd beeld heeft bij een woord. Bijvoorbeeld bij paars hoort onder andere ‘creativiteit’. De meesten denken bij dit woord aan ‘dingen maken’. Iemand met twee linkerhanden, die nooit knutselt of handwerkt, zou kunnen denken dat het daarom niet klopt. Maar creativiteit is meer dan alleen dingen maken. Het is ook oplossingen bedenken, mensen met raad bijstaan zodat ze een andere kijk op de zaken krijgen of nieuwe woorden bedenken. Creativiteit uit zich in heel veel vormen, niet alleen fysieke. En dan…. past paars ineens wel.

Interessant? Ik leer je de betekenissen en eigenschappen van kleuren in de opleiding Taal van kleur. Klik hier als je er meer over wilt weten. Of kom een keer een kop koffie drinken, dan vertel ik je er meer over.

Video afspelen

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!