Kleur is meer dan alleen versiering

Heb je je wel eens afgevraagd waarom iedereen een andere kleur verschrikkelijk vindt? Je zou toch verwachten dat voor iedereen dezelfde kleuren afstotelijk zijn. Niets is minder waar. 

Kleur is emotie

Iedereen heeft een andere kleur die weerzin opwekt. Dat is niet raar als je bedenkt dat elke kleur emoties vertegenwoordigd. Iedereen steekt anders in elkaar, heeft andere (levens)ervaringen en andere issues. De optelsom hiervan is je emotionele landkaart. Die kaart uit zich in kleuren mooi of niet mooi vinden en kleuren wel of niet in je kledingkast hebben. Dat is voor iedereen dus verschillend vanwege de link tussen kleur en emotie. 

Je zult ook merken dat je in de loop van je leven andere kleuren gaat dragen en/of niet meer aantrekt. Allemaal het gevolg van jouw ontwikkeling als mens en de dingen die op jouw pad komen. 

Vraagje

Kun jij momenten in je leven aanwijzen waarop je ‘ineens’ andere kleuren bent gaan dragen? Dan mag je jezelf feliciteren. Je hebt toen een flinke stap gemaakt. 

Kleurendieet

Het allermooiste is als je alle kleuren draagt. Dan ben je emotioneel in balans. Het betekent niet letterlijk dat je alle kleuren moet dragen. Wel minimaal één nuance van elke kleur. Heb je bijvoorbeeld okergeel in de kast dan is zacht pastelgeel niet noodzakelijk. Mag wel, hoeft niet. Enzovoort voor rood, groen, paars, bruin en de rest.  

Nu mag je best één complete kleur schrappen. Zolang je het maar met andere kleuren opvangt. Vergelijk het met een vegetariër. Die eet geen vlees maar door het dieet goed uit te kienen komt deze toch aan alle voedingsstoffen. Dus wil je geen groen dragen, draag dan wel blauw, geel, lime en emerald. 

Perfecte kleuren

Alle kleuren dragen is emotioneel het beste. Daarom schrik ik als ik hoor dat iemand bepaalde kleuren worden ontraden door een kleurconsulent. ‘Omdat ze niet perfect staan.’

Dan beperk je jezelf in je ontwikkeling. Je negeert delen van jezelf. Omdat je ze niet mag uiten door middel van kleur. Daar gaan zo’n consulent aan voorbij.

Ik vind het tevens een verarming als je beperkt wordt in je kleurkeuze. Je wilt toch juist zo veel mogelijk opties en een zo breed mogelijke keuze? Uiteraard zijn er kleuren die perfect staan. Maar een tandje minder kan geen kwaad. Gewoon goed staan is toch ook goed? 

Het is ook niet nodig. Iedereen kan elke kleur dragen alleen niet elke nuance van elke kleur. Maar voor iedereen is er minimaal één kleur geel, groen, rood, paars etc. aan te wijzen die flatteert. 

Ontraden: oranje

Uit een kleuranalyse (lang, lang geleden 😇) bleek dat oranje mij niet staat. Doet het trouwens nog steeds niet. Dus had ik geen oranje kleding. Het werd niet expliciet afgeraden. Het stond gewoon niet op mijn kleurenwijzer. En ik vond het best. 

Nadat ik de opleiding Taal van kleur had gedaan, kwam ik erachter dat oranje wel degelijk belangrijk voor me is.

Oranje is het tegenovergestelde van blauw

Het is namelijk de tegenhanger van blauw. Een kleur die mij in alle nuances flatteert. En dus ook veel aantrek. Maar wat ik niet besefte, is dat het vele blauw me beïnvloedde. 

Blauw is alles onder controle houden, oranje is het leven niet zo zwaar opnemen. Blauw is je woorden zorgvuldig en overwogen kiezen, oranje is spontaan met iedereen kletsen. Blauw is rustig in een hoekje een boek lezen, oranje is met de hele bubs naar sportief buiten. 

Ik kon wel een beetje oranje gebruiken. Ik was veel te stijf in mijn omgang met mensen. Nam het leven te zwaar op. Controle loslaten? Doodeng. 

WK oranje

Dus heb ik een keer in het weekend (geen mens die mij hoefde te zien) een knaloranje WK polo aangetrokken. Vond ik achter in mijn kast, voor voetbalwedstrijden. Oerlelijk en geschikt voor mijn doel.

Dat heb ik geweten. Het hele weekend hoofdpijn. Tsja, er gaan allerlei processen lopen bij een ‘nieuwe’ kleur. Zonder dat je het in de gaten hebt. Je merkt alleen het resultaat.

  • Op korte termijn: lichamelijk ongemak (sterk of zo goed als onmerkbaar)
  • Op lange termijn: een positieve verandering in je gedrag en/of mindset

 

Ik kan me voorstellen dat je geen zin in hoofdpijn hebt. Er zijn gelukkig mildere manieren om een kleur te introduceren. Ik ging er bewust vol in, wetende dat ik me tijdelijk niet prettig zou voelen. Ik koos voor snelle afronding, niet voor een langer traject met minder ongemakken. Voor het laatste kun jij natuurlijk wel gaan.

Verandering

Het oranje heeft me veranderd. Niet wereldschokkend. Zo sterk kan een kleur je nou ook niet sturen. Maar dat lossere en minder zwaar op de hand is er wel ingekomen. En gebleven. 

De kleur flatteert me nog steeds niet. Ik los het op door een koraalroze-oranje kleur te dragen. Zo oranje mogelijk maar met een pietsie roze. Dan word ik niet bleek ervan en heeft het evengoed het juiste effect.

Vraagje

Wil jij iets veranderen in je leven? Mis jij bepaalde zaken of loop je tegen issues aan? Wil je jezelf beter kennen en accepteren? 

Kijk samen met mij naar je kleuren. Het geeft veel inzicht en antwoorden. We zoeken uit hoe jij je leven bij kunt sturen in de door jou gewenste richting. 

Maak vandaag nog een afspraak!

Video afspelen

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.

Er zijn geen cookies
Daarom komt deze pop-up ook elke keer, eerdere bezoeken zijn niet vastgelegd.

Jouw privacy is gewaarborgd
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. Ik ook niet.

Als je je naam invult in het contactformulier
kan alleen ik zien wat je hebt ingevuld.