Wie zijn de mensen die kledingadvies willen? Ik heb gemerkt dat ik mensen op dit punt in drie groepen kan indelen.
- modevolgers
- modehaters
- de tussencategorie
De modevolgers
De modevolgers zijn dol op shoppen en modetijdschriften lezen. Ze zijn op de hoogte van de laatste trends en vinden het leuk om zich naar die trends te kleden. Kleding is een manier om zich uit te drukken en ze besteden veel geld en tijd aan hun presentatie.
Deze groep is te zelfstandig, zo niet te eigengereid om advies te vragen. Ze vinden hun weg wel. Dat vind ik uiteraard helemaal prima.
De modehaters
De modehaters zien hun outfit als een noodzakelijk kwaad en besteden het liefst zo min mogelijk tijd eraan. Mode? Dat is geld-uit-de-zak klopperij. Want waarom zou je een kledingstuk wegdoen als het nog prima te dragen is? (Hoewel niet iedereen hetzelfde denkt over ‘prima te dragen’. Wat de één nog goed vindt, is bij de ander al lang in de kliko verdwenen.)
Waarom geeft iemand niets om kleding en de presentatie? Ik ben daar altijd nieuwsgierig naar maar heb nog geen antwoord gevonden. Interesseert het echt niet of doen ze alsof het ze niet interesseert. Zit er een angst achter? Of hebben ze geen tijd of geld om aandacht aan het uiterlijk te besteden? Ik zal nooit erachter komen, ben ik bang. Deze groep houdt iemand als ik ver op afstand.
De tussencategorie
Het overgrote deel van de populatie. Mensen die graag gewoon leuk eruit willen zien maar niet hun dagtaak ervan maken. Eigentijds is het woord dat bij hen past.
Vaak is er een verlangen om zich beter te presenteren. Ze hebben kledingadvies overwogen. Maar als puntje bij paaltje komt, gaan andere dingen voor.
Als ik ernaar vraag, hoor ik vaak twee redenen. (Er zijn er meer redenen. Lees over de andere in 7 misverstanden over kledingadvies)
- tijdgebrek
- geldgebrek
Tijdgebrek
Wat je ook aantrekt, je aankleden blijft evenveel tijd kosten. Een flatterende outfit doe je net zo snel aan als een outfit die niet je beste kanten onderstreept.
Hooguit dat je tijd kwijt bent aan wát je aantrekt. Maar met een gebalanceerde garderobe kun je bijna gedachteloos je kleren uit de kast pakken. Omdat je alles met elkaar kunt combineren. Mocht je niet weten hoe combineren werkt, ga je dat leren. Net als hoe je een goede garderobe opbouwt.
Winkelen kun je uitbesteden. Ik besef ook dat dit wel heel erg luxe is maar sommigen kunnen het zich veroorloven. Anders leer ik iemand efficiënt shoppen. Desnoods via internet. Dan ben je in no-time klaar. je weet namelijk wat wel en niet bij je past. Je hoeft geen tijd meer te verdoen aan kleding die niets voor je doet.
Geldgebrek
Wil men het geld niet aan kleding uitgeven? Of, door alle ontwikkelingen van de laatste tijd, kan men geen geld hieraan besteden?
Beide hoeven geen belemmering te zijn. Ook met weinig middelen kun je veel doen.
Tweedehandskleding is tegenwoordig overal te koop. De winkels zijn ook niet meer de propvolle, stoffige zaakjes van 30 jaar geleden. Bij sommige winkels kun je zelfs nauwelijks zien dat het om tweedehandskleding gaat. Ik noem bijvoorbeeld de keten Appel & Ei.
Met een gebalanceerde garderobe hoef je ook niet vaak iets nieuws te kopen. Je doet meer met minder kleding.
Blijven de kosten voor het advies zelf over.
Het is de investering waard
Je hoeft dus niet veel tijd of geld aan je garderobe te besteden als je weet wat je moet kopen. Dat maakt investeren in een kledingadvies de moeite waard. Oke, het vraagt in het begin wat van je. Maar daarna kun je jaren tijd en geld besparen.
Bovendien maak je boeiender outfits. Extra aantrekkelijk, toch?
Aan iedereen die nog geen kledingadvies heeft gehad: denk nog eens erover na. Je zult zien dat het de investering dubbel en dwars waard is! Maak vandaag nog een afspraak.
Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style