Hoe laat je kleding je doel ondersteunen

Een oud-klant van me, Simone*, is een projectmanager die gespecialiseerd is in reorganisaties waarbij het bedrijf inkrimpt. Ze is freelancer die op tijdelijke basis wordt ingehuurd. Hoewel dat tijdelijke relatief kan zijn, soms duurt een opdracht bijna twee jaar. 

In een recent project werd ze ingezet bij een Amerikaans bedrijf met een vestiging in Nederland. Simone moest de reorganisatie naar ongeveer de helft van de oorspronkelijke grootte begeleiden. Het personeel was op de hoogte dat er ontslagen zouden vallen. Men wist alleen niet hoeveel mensen moesten vertrekken noch wie het betrof.

Na maanden van voorbereiding werden de namen bekend gemaakt. Een schok voor de medewerkers. Er werd van meer personeel afscheid genomen dan de geruchten al fluisterden. Simone voelde zich bij zowel het personeel als de directie betrokken. Ze liep immers al een jaar met het bedrijf mee. Zo leer je onvermijdelijk iedereen beter kennen. Zo groot was de vestiging tenslotte nu ook weer niet.

Iemand ontslaan die je goed kent, is op zijn zachtst gezegd niet leuk. Voor beide partijen niet. Om het nare ontslaggesprek zo prettig mogelijk te laten verlopen, had Simone een aantal maatregelen genomen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor de vertrekkende medewerkers.

Eén daarvan was haar outfit. Ze had deze met zorg uitgekozen. Simone wilde laten zien dat zij meeleefde en ruimte laten voor emoties. Maar ze wilde wel in dialoog blijven. Iemand die overstuur of ronduit vijandig is, pikt geen informatie meer op. Ze koos voor een outfit in zachte stoffen en kleuren, zonder afleidende patronen. Op de tafel legde ze een roze sjaal. Vooral het laatste was een weloverwogen middel om het gesprek in goede banen te leiden.

 

Hoe laat je kleding je doel ondersteunen

Door gebruik te maken van deze materialen en kleuren vertelde Simones uitstraling de medewerkers dat er consciëntieus met hen werd omgegaan. Zo ondersteunde haar outfit haar woorden. Waarschijnlijk zal geen van allen deze non-verbale boodschap bewust hebben opgepikt. Maar onbewust zeker wel.

Alle gesprekken verliepen rustig. Er waren geen onbeteugelde emotionele uitbarstingen noch een vijandige houding. Bijkomend resultaat was dat na vier dagen – zonder verdere aansporing en boven verwachting – al 85% van de beëindigingscontracten retour waren.

Naderhand kreeg Simone complimenten voor haar aanpak van deze reorganisatie. Mede door Simones begripvolle uitstraling (en niet te vergeten: een goede coaching van de directie) bleef de verwachte onrust uit. Iedereen legde zich bij zijn/haar lot neer.

Natuurlijk waren het niet alleen de outfits van Simone dat hier aan bijdroeg. Haar persoonlijke vaardigheden (waarvoor ze was ingehuurd) waren ook belangrijk. Maar door zorgvuldig samengestelde outfits kwamen haar woorden binnen zoals ze bedoeld waren. Al haar communicatie, zowel verbaal als non-verbaal was eenduidig en daarmee helder voor iedereen.

Dit is één voorbeeld. Je kunt je outfit echter aan elke situatie aanpassen. Wil je op je strepen staan of juist begripvol zijn? De zaak serieus of liever met humor benaderen? Is er ruimte voor eigen inbreng of moet er een strakke regie zijn? je kunt dit allemaal met jouw outfit vertellen. 

Lastig? Niet als ik jou uitleg hoe jij dit aan kunt pakken. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende afspraak!

*gefingeerde naam ivm de privacy van alle betrokkenen

Video afspelen

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!