Eerste indruk

Een geweldige eerste indruk

Je weet vast dat de eerste indruk belangrijk is. En je weet waarschijnlijk ook dat deze bepalend is voor het verloop van het contact met de ander. Maar hoe pak je dit aan?

Ten eerste: waarom is die eerste indruk zo belangrijk? Al vanaf het prilste begin van het mensdom was het van levensbelang om een situatie snel goed in te schatten. Kan ik die persoon vertrouwen of niet? Door onze intuïtie overleefden we. Ons buikgevoel blijkt nog steeds een goede raadgever. Niet meer dan 2 seconden zijn er nodig om een (correcte) inschatting over iemand te maken. Wetenschappelijk bewezen.*

Die inschatting maakt iemand op basis van uiterlijk, lichaamstaal, gedrag, etc. Een aantal van deze dingen kan je niet of pas na veel training veranderen. Maar je kleding heb je zelf in de hand!

Jouw outfit moet passen bij hetgeen je wilt uitstralen. Want je kunt misschien een geweldige punkzangeres zijn, bij een sollicitatiegesprek wil je vooral jouw oog voor detail benadrukken en niet je rebelse karakter. Terwijl bij een auditie je accuraatheid weer minder belangrijk is. Je past je outfit dus aan aan de gelegenheid

Zoveel verschillende situaties, zoveel verschillende mogelijkheden. Er zijn echter een paar regels die altijd gelden.

De basisregels van een goede eerste indruk.

Zorg dat je kleding schoon, heel en gestreken is

Schone en intacte kleding is de norm. Je valt negatief op als dit niet het geval is. Als je laat zien dat je de moeite hebt genomen er netjes uit te zien voor deze afspraak, scoor je een pluspunt. “Ik vind jou zo belangrijk dat ik energie in jou steek.”

Voor een sollicitatiegesprek is nog een andere insteek belangrijk. Als je vlekken in je kleding hebt of deze is kapot, komt het over als ‘slordig met spullen’. En dat wordt mede geïnterpreteerd als ‘slordig in het werk’. Misschien zelfs als ‘loopt de kantjes eraf’.

Vlekken en manco’s beïnvloeden de manier waarop je je gedraagt. Dus ook als deze onzichtbaar zijn, trek liever iets anders aan.

Met ongestreken kleding straal je een bepaalde desinteresse uit. Want als je deze baan graag wilt, neem je toch de moeite er picobello uit te zien?

Zorg dat je haar goed zit en je schoenen gepoetst zijn

Waarom? Als je iemand ziet, scan je hem/haar snel van top tot teen. Of andersom, van teen tot top. Als het allereerste wat je ziet niet oké is, kleurt dat de rest van de waarneming. Zo kunnen je ongepoetste schoenen je op een meer niet in te halen achterstand zetten.

Wil je zeker weten dat jouw uitstraling matcht bij jouw woorden, maak vandaag nog een afspraak!

* Malcolm Gladwell, Blink, the power of thinking without thinking

Lees ook: sollicitatiekleuren

kwaliteit in kleding is kwaliteit in kennis

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!