Altijd dezelfde kleding dragen: afrader of niet?

Er zijn verschillende argumenten voor deze keuze en tevens enkele tegen.

voor

Niet na hoeven denken

Totaal niet hoeven nadenken wat je ’s morgens aantrekt is natuurlijk heel praktisch. Het is gewoon hetzelfde als gisteren. Bill Gates kiest hiervoor. Hij heeft een ruim aantal exact dezelfde pakken en overhemden. Bij hem zal ook niemand denken dat hij zich maar één pak kan veroorloven. Want als je echt geen verschil ziet tussen het ene en het andere pak, zou je deze conclusie kunnen trekken.

Duidelijke boodschap

Met je outfit zend je een boodschap uit. Alles wat je aantrekt, zegt iets over je. Je hebt keuzes gemaakt toen je de kleding kocht. Je vond bijvoorbeeld de kleur of de snit mooi. Het item paste bij je, anders kocht je het niet. Ik ken maar weinig mensen die iets kopen wat ze bij voorbaat al afschuwelijk vinden. Achteraf kan je natuurlijk wel je bedenkingen hebben en dan praten we over de beroemde miskoop. Maar dat terzijde.

Keuzevrijheid gaat niet alleen op voor zelf gekochte kleding. Ook als iemand anders voor jou winkelt. heb je nog de optie om het niet aan te trekken.

Met je outfit en de keuzes die je maakt, laat je derhalve een stukje van jezelf zien. Jouw outfit geeft aan hoe jij over dingen denkt, hoe je je voelt, wat jouw karakter is. De boodschap ligt er vaak niet dik bovenop. Hoewel. Denk eens aan een punker die vooral niet voor burgerlijk wil worden uitgemaakt en dat nadrukkelijk in zijn kledingstijl laat zien. Meestal is de taal van kleding een stuk subtieler. Maar wel degelijk aanwezig.

Om terug te komen op een uniforme kledingstijl. Iemand die vrijwel altijd hetzelfde draagt, draagt ook steeds dezelfde boodschap uit. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld een politicus. De boodschap: dit is mijn mening, hier sta ik voor en daar blijf ik ook bij. Geen gedraaikont in de opvattingen, de ene dag dit en de volgende dag dat. Stabiel en helder. Of de stijl de woorden daadwerkelijk ondersteunt of ondermijnt, laat ik even rusten. Daar kan ik een complete andere blog mee vullen.

Wat is er op tegen om altijd hetzelfde te dragen?

Ik gaf al aan: het kan lijken of je niets anders hebt. Stomweg geen geld hebt om meer kleding aan te schaffen. Niet succesvol genoeg bent om je garderobe uit te breiden. Bill Gates zal daar geen last van hebben. Maar velen willen deze schijn niet tegen zich hebben.

Een eenduidige boodschap is duidelijk. Echter, iedereen heeft meerdere kanten. Die laat je niet zien als je altijd hetzelfde draagt.

Verschillende situaties

Ook eisen verschillende situatie een andere uitstraling. Als spreker op een congres wil je je vast krachtig neerzetten, bij een werkbezoek aan een bejaardentehuis open en toegankelijk. Daar binnen marcheren met een hooghartig en afstandelijk voorkomen zal je bezoek er niet gemakkelijker op maken. Beide situaties vragen om een andere outfit, passend bij die gelegenheid. Met een strikte kledingstijl wordt het moeilijk om je uitstraling te wijzigen.

Emotie

Tenslotte. Kleur is emotie. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis en eigenschappen. Elke kleur draagt iets specifieks bij. Zou je elke dag dezelfde kleur dragen, mis je de andere kleuren. Niet dat er één kleur beter is dan de andere. Het is meer dat je alle kleuren nodig hebt. Vergelijk het met alleen maar tomaten eten. Tomaat is gezond. Maar als je niets anders eet, mis je de voedingstoffen van andere etenswaren.

Draag je één kleur overmatig veel, gaat bovendien de negatieve eigenschappen van die kleur overheersen. Je wordt bijvoorbeeld star (grijs), controlfreak (blauw) of heel afhankelijk (roze),. Elke kleur heeft, naast positieve eigenschappen, zo zijn minder prettige kanten. Gemakkelijk te vermijden door veel kleuren afwisselend te dragen..

Daar moet ik wel aan denken bij Bill Gates, Alle andere argumenten gaan voor hem niet of nauwelijks op. Toch vraag ik me af wat elke dag dezelfde kleur dragen met hem doet …

Hoe maak je je tenue partywaardig?

Kortom, een keuze kan ik niet maken. Dat hangt af van het doel wat je met je outfits wilt bereiken. Ga je voor gemak of wil je een bepaald beeld scheppen? Wil je je veelzijdigheid laten zien of juist bestendig overkomen?

Bedenk hoe je wilt dat anderen jou zien en wat de situatie vraagt. Pas daar jouw outfit op aan. Mocht je moeite hebben met dit in de praktijk toe te passen, vraag het mij.

Lees ook: drie factoren die je USP versterken

Video afspelen

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem.
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. 

Als je je naam invult in het contactformulier kan ik (en alleen ik) zien wie je bent.
Jouw privacy is gewaarborgd!