Welke hoed past bij mij?

Prinsjesdag. In Nederland één van de gelegenheden om een hoed te dragen. Maar ook op bijvoorbeeld bruiloften zie je steeds meer hoeden. Omdat een mooie hoed vaak niet goedkoop is, is het handig om een passend exemplaar te vinden die je mogelijk nog wat vaker kunt dragen. Maar wat is een passend exemplaar en welke etiquette geldt er voor hoeden?

 

Of een hoed je staat, hangt van twee dingen af.

  • de vorm van de bol
  • de kleur van de materialen

Om met de laatste te beginnen: er zijn kleuren die je laten stralen en kleuren je die een vale teint opleveren. Welke kleuren dat zijn, hangt af van je huid-, haar- en oogkleur. Een hoed draag je dicht bij je gezicht en daarom is het extra belangrijk om een kleur te kiezen die jou flatteert. Heb je ooit een kleuranalyse laten doen, kan je uit dit palet je keus maken. Zo niet, is het uitproberen welk effect een bepaalde kleur op jouw teint heeft.

Het deel van de hoed wat op jouw hoofd rust, heet de bol. Deze kan een afgeronde of afgeplatte bovenkant hebben. Het hangt van je gezichtslijnen af of een ronde of rechte bol jou beter staat. Mocht je je gezichtslijnen niet weten, probeer dan de twee ‘bollen’ uit. Je zult merken dat één van beide vormen een harmonieuzer resultaat oplevert.

Nog even letten op de juiste maat van de bol. Een te grote hoed zakt over je ogen; een te kleine bezorgt je hoofdpijn. Bovendien is in beide gevallen het effect eerder carnavalesk dan stijlvol.

Je zou verwachten dat de grootte van de hoed ook meespeelt of deze staat of niet. Gek genoeg maakt het vaak niet uit hoe breed de rand is. Een tengere vrouw kan heel elegant zijn met een enorme hoed. Toch dien je rekening te houden met het totale silhouet die je outfit + hoed creëert. Trek daarom als je gaat passen de kleding aan die je er bij wilt dragen.

 

  • Steek je haar op als je besluit een hoed te dragen. Loshangend lang haar is not done in gedistingeerd hoedenland. Alleen op het strand mag je je hoed met los haar dragen.
  • Vrouwen mogen de hele dag, dus ook binnenshuis, hun hoed ophouden. Een meedenkende richtlijn: je kapsel gaat er immers niet op vooruit door op- en afzetten. Mannen doen hun hoofdbedekking binnen wel af. Hoewel daar uitzonderingen op zijn, zoals de mijter van Sinterklaas.
  • Hoeden die bedoeld zijn om je warm te houden, draag je alleen buiten.
  • ’s Avonds draag je geen hoed maar een fascinator. Dit is een hoofdversiering die het hoofd versiert maar niet bedekt.
  • Na 17.00 uur c.q. zonsondergang draagt een dame geen hoed met een brede rand. De rand was namelijk ooit bedoeld om tegen de zon te beschermen. Bescherming is niet meer noodzakelijk door de uitvinding van zonnebrandcrème, de regel is gebleven.
  • Bij ‘zittende’ aangelegenheden (theatervoorstelling, Prinsjesdag, begrafenis) dient de hoed het zicht van degenen achter jou niet te blokkeren. Geen reuzen exemplaren dus.
  • Een hoed die je recht draagt, dient net boven de wenkbrauw te staan.
  • Als je een hoed schuin draait, draag je hem naar rechts. De man loopt volgens de etiquette namelijk links en zo kijkt hij niet tegen jouw hoed aan.

 

De traditie om als vrouw op Prinsjesdag een hoed te dragen, bestaat nog niet zo lang. In 1977 voerde Erica Terpstra dit gebruik in. Want: ‘Als je in Den Haag op Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wél?’

Tot dan toe droegen alleen de koningin en een enkel lid van het corps diplomatique een hoed. De rest van de vrouwelijke aanwezigen ging anoniem op in de grote massa. De eerste jaren werd rekening gehouden met het formaat van de hoed in verband met de koninklijke familie. Het was niet gepast een grotere hoed dan de koningin of één van de prinsessen te dragen. Later is dit losgelaten en inmiddels is voor een aantal vrouwen de hoed een instrument geworden om aandacht te vragen voor actuele thema’s of de eigen politieke agenda.

De meest extravagante hoedencompetitie is tijdens de paardenraces van Ascot. Op Ladies’ Day (ook wel Hatting Day of The Royal Enclosure genoemd) kijk je je ogen uit naar alle uitzinnige kunstwerken. Deze bouwwerken zullen vast niet prettig zitten, opvallen doet het zeker wél.

Ook bij bruiloften, begrafenissen, doopplechtigheden etc. zie je steeds meer hoeden. Ik vind het een leuke ontwikkeling. Nog leuker wordt het als iemand de hoed zelf gemaakt heeft. In elk deel van Nederland kan je cursussen volgen waar je in korte tijd één of twee hoeden leert maken. Heb je in ieder geval een uniek exemplaar!

Wil jij advies over hoeden in het bijzonder en passende (zakelijke) kleding in het algemeen? Neem contact met me op.

Om jouw sociale transitie naar vrouw compleet te maken volg je mijn traject Unlock your Female Power: Boost your Style

Tekening van transgender vrouw die twijfelt tussen een jurk en een broek

Dankjewel voor je bericht. Ik neem binnen 2 werkdagen contact met je op.
Duurt het te lang? Bel me op 06-14625101.

Goed nieuws!

Je bent hier volledig anoniem
Er wordt helemaal niets uitgewisseld met derden zoals Google of Bing.

Er zijn geen cookies
Daarom komt deze pop-up ook elke keer, eerdere bezoeken zijn niet vastgelegd.

Jouw privacy is gewaarborgd
Niemand kan achterhalen dat jij deze site bezocht hebt. Ik ook niet.

Als je je naam invult in het contactformulier
kan alleen ik zien wat je hebt ingevuld.