Kleur in kleding kan je communicatie versterken

Je luistert naar de podcast VrouwMens. Elke week bespreek ik een onderwerp over je presenteren als vrouw. Ik ben Marielle Veerbeek van Ziazan Image Professionals, transformatiecoach voor transgender vrouwen.

Omdat ik niet kan laten een podcast te maken over kleur, hier nog eentje. En dat is de handleiding Hoe krijg je je zin met behulp van kleur? Ik had in een van de vorige afleveringen al gesproken over roze, blauw en wit.

Je weet waarom dat belangrijke kleuren voor jou zijn. Maar het is niet alleen dat jij reageert op de kleur, de ander doet dat ook. Het roze was kwetsbaar zijn, hulp durven vragen, de kleur van verzorging.

En van die eigenschappen maak ik gebruik als ik hulp nodig heb. Soms heb ik geen zin om uit te zoeken hoe mijn computer weet hoe een bepaald programma werkt. Ik trek roze aan, ga naar mijn man en vraag met een heel lief stemmetje: "Erik, kan jij me helpen?" Dan merk ik dat als ik roze aan heb, dat hij veel eerder geneigd is om dan ja te zeggen dan in een andere kleur. Inmiddels kent hij de truc, dus het gaat niet meer zo hard op. Maar toen hij hem nog niet kende: het werkte perfect.

Dus op het moment dat ik iets gedaan wilde hebben van een ander, want ik was zo zielig, ik wist het eventjes niet, dan trok ik roze aan. Een videomaker vertelde mij dat hij op een middagsfestival aan het filmen was. En de eerste dag droeg hij zwart. En heel vaak als hij aan mensen vroeg van: mag ik dan een opname van jullie maken, was het nee, geen zin in. De tweede dag, hij had het niet in de gaten, hij deed het onbewust, maar hij deed het wel, droeg hij roze. En toen waren mensen allemaal veel toeschietelijker. Ze zeiden allemaal ja. Dus hij merkte, zonder dat hij het bewust deed, dat mensen echt ook reageerden op de kleuren die hij aan had.

En nog een voorbeeldje. Stel je voor, je moeder zit in een verpleegtehuis. Ze heeft niet naar de zin op de kamer. Ze heeft bijvoorbeeld een lawaaiige buurman. Of nou ja, om welke reden dan ook, wil ze graag een andere kamer. Voor mij kun je dat op twee manieren aanpakken.

De eerste, je wordt boos en je gaat eisen dat er een andere kamer komt. En de tweede manier is dat je het over de boel gooit van, oh wat een nare kamer heeft ze toch, om die en die reden. Ik wil graag dat ze verhuisd naar een andere kamer. Kunnen we samen tot een oplossing komen? Een is wat meer agressiever, de andere is het harmoniemodel.

En iedereen gaat er anders mee om hè. Ik heb geen oordeel of welke methode beter is. Het is maar net hoe jij zelf als persoon in elkaar steekt. Maar past die wat eisende methode, die agressieve methode beter bij je? Trek rood aan op het moment dat je naar de leidinggevende gaat. Maar wil je juist meer het harmoniemodel? Trek dan groen aan. Want daarmee straal je uit: ik wil graag de relatie met jou goed houden. De ontvangende partij krijgt de boodschap van die kleur mee en die zal erop reageren. Niet bewust, het is echt een onderstreping van jouw woorden en van jouw boodschap.

Is het nou een ramp om de verkeerde kleur te dragen op het moment dat je iets gedaan wilt krijgen? Nee, dat is het niet. De kleur kan je boodschap ondersteunen. Het is niet zo dat de verkeerde kleur, tussen aanhalingstekens, je boodschap compleet om zeep helpt. Het is gewoon een ondersteuning van jouzelf.

Nu weet ik niet of jij binnenkort de situatie hebt waarin je naar een bepaalde uitkomst wil sturen. Maar ben ervan bewust dat de kleur in je kleding op dat moment uitmaakt.

Wil je geen enkele aflevering missen? Volg mijn podcast dan.

Zo ben je altijd als eerst op de hoogte wanneer er een nieuwe aflevering voor je klaarstaat. En vond je dit een waardevolle aflevering? Help me door een review te geven. Zo ben ik beter vindbaar voor andere transvrouwen.

Ik waardeer dat enorm.