Wat is het geheim van afkleden?

Afkleden kan je met kleur doen. Lees hiervoor de blog Zo kleed je af. Maar er zijn meer punten waar je rekening mee kunt houden om je figuur zo voordelig mogelijk te tonen.

Silhouet

Relevant is het maken van een mooi silhouet. Een goed silhouet creëer je met een goede pasvorm. Welke maat je ook hebt, perfect passende kleding is het halve werk. Focus je daarom niet op je maat maar op je lichaamsvorm en de pasvorm die daar bij hoort.

Overigens, staart een maatlabeltje je te veel aan, knip het uit je kleding. Zie de maat als een indicatie, niet als een verwijt. Ikzelf heb kleding variërend van maat 34 tot en met 40 en het past me allemaal. Toch weet ik vrij zeker dat ik niet dagelijks van gewicht verander, laat staan van maat.

Een goed silhouet maak je door

kleding met een taillering

Je lichaam lijkt massiever als je ongetailleerde kleding draagt. Heb je een taille, laat je kleding je lijnen volgen. Maar niet iedereen is gezegend met een versmalling rond het middel. Dan is het belangrijk om een optische taille te creëren. Dit doe je door middel van een horizontale lijn in je kleding op taillehoogte. Denk aan zakkleppen, een deelnaad, een riempje of door handige plaatsing van een knoop. Driekwart mouwen doen ook wonderen. Het puntje van je blouse in je broek stoppen heeft tevens taillecreërend effect.

aansluitende kleding

Aansluitende kleding zit strak noch wijd. In te wijde kleding lijk je zwaarder. Het overbodige volume wordt namelijk door je brein opgevuld met niet-bestaand vet. Het resultaat oogt al gauw een maatje meer dan je eigenlijk hebt.

Te strakke kleding heeft ook een dikmakend effect. Te enge kleding trekt in plooien samen en vormt hobbels en rolletjes. Elke zichtbare bobbel wordt uitvergroot door je hersens en voegt optisch extra gewicht toe.

Kortom, welke maat je ook hebt: met kleding die je lichaamslijnen volgt, heb je het meest slanke resultaat.

kleding die bij je figuur past

Voor elk figuur zijn andere modellen geschikt. De één staat een skinny jeans prachtig, een ander benadrukt hiermee haar brede heupen. Kijk goed in de spiegel als je kleding koopt. Wat is het effect op je figuur? Lang en slank of 10 kilo erbij? Probeer veel uit zodat je weet wat je flatteert.

En ja, ik besef dat er in grotere maten minder keuze is en meer verschillen in figuur. Maar het is de moeite waard om tijd te investeren in een zoektocht naar perfect voor jou geschikte kleding. Heb je eenmaal een goed passend merk gevonden, in een stijl die jou aanspreekt, kan je waarschijnlijk jaren vooruit.

Wat nog meer?

Draag corrigerend ondergoed. Niet voor niets is de Engelse term voor corrigerend ondergoed shapewear. Dat is namelijk wat het doet: je lichaam vormen. Koop je normale confectiemaat en sta verbaasd over het resultaat.

Kanttekening: het blijkt dat dagelijks shapewear dragen ronduit slecht voor je ingewanden is. Net als bij het ouderwetse korset wordt alles aan kant geduwd, samengeperst en geplet. Neemt niet weg dat zo nu en dan je figuur een handje helpen heel bevredigend kan zijn.

Wil je op jouw figuur aangepaste tips? Vraag vandaag nog een stijladvies!