Ben ik een Rembrandt?

Laatst vroeg iemand me of ik helderziend was. Omdat ik haar kleurkeuze voor haar vertaalde en zij dat griezelig precies vond kloppen. Ze vond het eng dat ik - alleen maar omdat zij een paar kleuren aanwees - haar persoonlijkheid kon zien. Voor haar gevoel dwars door haar heen keek.

Nee, ik ben zeker niet helderziend. Maar ik heb wel gevoel voor kleur. Wat ze betekenen, wat je er mee uitstraalt, wat ze voor je doen. Ik kan “kleding lezen” oftewel een vertaling maken van de outfit die je aanhebt. En omdat jij hem zelf hebt uitgezocht, past het bij je. Tenminste, als je je er lekker in voelt. Klopt het niet, dan voel je dat aan. En denk je halverwege de dag: toch maar even omkleden.

Dan volgt de vraag: kan iedereen het leren? Ja. Maar niet iedereen zal er even ver in komen. Vergelijk het met tekenen. Geef iemand een potlood en vraag of hij/zij een gezicht wil tekenen. Bij de één zal het aardig weg hebben van een kopvoeter, een ander maakt een portret alla Rembrandt.

Als je tekenles gaat volgen, zullen de tekenvaardigheden verbeteren. Maar het zal duidelijk zijn dat niet iedereen het Rembrandt-niveau zal halen. Hoeveel les je ook krijgt. Hoeveel je ook oefent.

Met kleur gaat het hetzelfde. De basis is voor (echt!) iedereen te leren. En als je er mee aan de slag gaat, wordt je er beter in. Hoever je komt, ligt aan je talent en de mate waarin je oefent.

Zit ik mijzelf nu met Rembrandt te vergelijken? Ben ik in ieder geval in goed gezelschap.

P.S. meer leren over kleur? Lees een boek van Thelma van der Werff. Zij is de grondlegger van Colour Coaching. En anders kan ik je uitleg geven. En als je de basis wilt leren, kom naar mijn training.