Kan synthetische stof ook comfortabel dragen?

Draag jij graag kleding van natuurlijk materiaal omdat dit comfortabeler is dan synthetische stof? Je hoeft je niet langer te beperken tot katoen, zijde of wol. Lees welke stoffen ook van natuurlijk materiaal gemaakt zijn en vergroot hiermee je kledingkeuze!

Natuurlijk of synthetisch?

Kleding wordt gemaakt van stof of leer. Het garen van een stof kan een natuurlijke oorsprong hebben of een synthetische. De herkomst van natuurlijke stof kan plantaardig zijn (katoen, linnen) of dierlijk (wol, zijde).

Stoffen van natuurlijk materiaal hebben een hoog draagcomfort en veroorzaken zelden huidirritatie -kriebeltruien van wol uitgezonderd. Maar ze hebben ook hun mindere kanten. Wol vervilt als je deze te heet wast. Katoen krimpt, linnen kreukt en zijde is kwetsbaar. De kostprijs is relatief hoog. Ook is de productie soms zeer milieubelastend, met name van katoen, of dieronvriendelijk. Wie kan de martelfilmpjes van Chinese angorakonijnen zonder afschuw bekijken?

Er zijn alternatieven: de synthetische stoffen. Nu denk je bij dit woord misschien gelijk aan zweterig polyester of pluizend acryl. Maar ook stof uit 100% natuurlijk materiaal die een chemische bewerking heeft ondergaan, wordt synthetisch genoemd.

Cellulose

De meeste synthetische stoffen van natuurlijk materiaal zijn gemaakt van houtvezels oftewel cellulose. Meestal vurenhout of beukenhout, maar ook andere houtsoorten, stro en katoenresten worden gebruikt. De laatste 10 jaar is cellulose uit bamboe in opkomst. Bamboestof was oorspronkelijk ook milieuonvriendelijk maar de productieprocessen worden in rap tempo verbeterd. Het is een prima alternatief voor katoen geworden.

Viscose

Waarschijnlijk ken je viscose, de meest bekende variant van stof uit cellulose. Het is echter niet sterk of vormvast. Vooral in natte toestand is viscose kwetsbaar. Door verschillende weeftechnieken te gebruiken en chemische processen toe te passen, zijn er allerlei varianten ontstaan.

rayon

Rayonweefsel heeft meer glans dan katoen en voelt doorgaans ook zachter en soepeler aan. Het is niet kreukherstellend. Rayon neemt goed vocht op maar is in natte toestand, net als viscose, delicaat.

cupro

Cupro is dun maar sterk. Stof van cupro valt soepel en heeft een zachte glans. Het wordt daarom vergeleken met zijde. In tegenstelling tot zijde kan je cupro wel gemakkelijk wassen. Cupro kreukt weinig.

modal

De verbeterde vorm van viscose is Modal. Het draagt comfortabel en absorbeert prima vocht. Modal blijft sterk, ook in natte toestand. Het wordt daarom vaak gebruikt voor sportkleding. Modal is vlamwerend en kan tegen veelvuldig wassen.

lyocell (merknaam Tencel)

Lyocell is sterk; je kunt deze stof minder gemakkelijk scheuren dan viscose of katoen. Het krimpt bijna niet en kan net zoveel vocht opnemen als zijde. Lyocell voelt koel aan en het heeft ook dezelfde mooie glans als zijde. De zachtheid komt overeen met kasjmier.

Deze lijst is overigens niet uitputtend. Er komen steeds nieuwe varianten en alternatieven op de markt.

Lees ook: hoe bepaal ik de kleur van een kledingstuk

Ziazan vlog

Vlog van deze maand

Ziazan vlog

Neem contact op

Marielle Veerbeek
Molenveldstraat 153 in Weert
(06) 14 62 51 01
E-mail: info@ziazan.nl

Welke kleur heeft welke uitstraling? Check het!