Hoe laat je kleding je doel ondersteunen

Een oud-klant van me, Simone Vervoort*, is een projectmanager die gespecialiseerd is in reorganisaties waarbij het bedrijf inkrimpt. Het afgelopen jaar was ze ingezet bij een Amerikaans bedrijf met een vestiging in Nederland. Simone moest de reorganisatie naar ongeveer de helft van de oorspronkelijke grootte begeleiden. Het personeel was op de hoogte dat er ontslagen zouden vallen. Men wist alleen niet hoeveel mensen moesten vertrekken noch wie het betrof.

Na maanden van voorbereiding werden de namen bekend gemaakt. Een schok voor de medewerkers. Er werd van meer personeel afscheid genomen dan de geruchten steeds fluisterden. Simone voelde zich bij zowel het personeel als de directie betrokken. Ze liep immers al een jaar met het bedrijf mee. Zo leer je onvermijdelijk iedereen beter kennen. Zo groot was de vestiging per slot van rekening nu ook weer niet.

Iemand ontslaan die je goed kent, is op zijn zachtst gezegd niet leuk. Voor beide partijen niet. Om het nare ontslaggesprek zo prettig mogelijk te laten verlopen, had Simone een aantal maatregelen genomen. Voor zichzelf, maar zeker ook voor de vertrekkende medewerkers.

Eén daarvan was haar outfit. Ze had deze met zorg uitgekozen. Simone wilde laten zien dat zij meeleefde en ruimte laten voor emoties. Maar ze wilde wel in dialoog blijven. Iemand die overstuur of ronduit vijandig is, pikt geen informatie meer op. Ze koos voor een outfit in zachte stoffen en kleuren, zonder afleidende patronen. Op de tafel legde ze een roze sjaal. Vooral het laatste was een weloverwogen middel om het gesprek in goede banen te leiden.

Hoe laat je kleding je doel ondersteunen

Door gebruik te maken van deze materialen en kleuren vertelde Simones uitstraling de medewerkers dat er consciëntieus met hen werd omgegaan. Waarschijnlijk zal geen van allen de boodschap bewust hebben opgepikt. Maar onbewust zeker wel. Alle gesprekken verliepen rustig. Er waren geen onbeteugelde emotionele uitbarstingen noch een vijandige houding. Bijkomend resultaat was dat na vier dagen - zonder verdere aansporing en boven verwachting - al 85% van de beëindigingscontracten retour waren.

Naderhand kreeg Simone complimenten voor haar aanpak van deze reorganisatie. Mede door Simones begripvolle uitstraling (en niet te vergeten: een goede coaching van de directie) bleef de verwachte onrust uit. Iedereen legde zich bij zijn/haar lot neer. Natuurlijk waren het niet alleen de outfits van Simone dat hier aan bijdroeg. Haar persoonlijke vaardigheden (waarvoor ze was ingehuurd) waren ook belangrijk. Maar door zorgvuldig samengestelde outfits kwamen haar woorden binnen zoals ze bedoeld waren en haalde ze de angel uit zware gesprekken.

Dit is één voorbeeld. Je kunt je outfit echter aan elke situatie aanpassen. Wil je op je strepen staan of juist begripvol zijn? De zaak serieus of liever met humor benaderen? Buiten de situatie dient je tenue ook bij jouw persoonlijkheid te passen. Bovendien is het prettig als deze tevens jouw uiterlijk flatteert.

Lastig? Niet als ik jou vertel hoe jij dit aan kunt pakken. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende afspraak!

*gefingeerde naam ivm de privacy van alle betrokkenen

Ziazan vlog

ebook kleding combineren
ONWEERSTAANBARE OUTFITS
over de sleutel naar de allermooiste versie van jezelf

Of je nu een belangrijke zakenmeeting hebt, op date gaat, een etentje of een bruiloft hebt, voortaan zie jij er onweerstaanbaar uit! Een droombeeld? Nee, je hoeft slechts één woord te onthouden en toe te passen. Bovendien is nieuwe kleding niet nodig. Gun jezelf de complimenten en bestel dit bijzondere boek!

“gemakkelijk leesbaar en informatief” ~ Anne Rodenburg

GELIJK BESTELLEN

EERST EEN HOOFDSTUK LEZEN

Vlog van deze maand

Misverstand over kledingadvies: het is duur

Ziazan vlog

Neem contact op

Marielle Veerbeek
Molenveldstraat 153 in Weert
(06) 14 62 51 01
E-mail: info@ziazan.nl