Hoe bepaal ik de kleur van een kledingstuk?

Soms krijg ik de vraag welke kleur een kledingstuk heeft. Duh, denk je misschien, dat zie je toch?

Ja, als het effen kleding is. Hoewel dat ook niet altijd even gemakkelijk te bepalen is. Maar wat als er een dessin op de kleding staat? Hoe bepaal je dan wat de kleur is?

Een handige trucje is dan om van een afstandje door je wimpers te kijken. Dan vloeien alle kleuren van het patroon in elkaar over en blijft er een “hoofdkleur” over. Ik zet dit tussen haakjes omdat het meer een indruk dan een kleur is. Maar zo kan je bepalen of iets bijvoorbeeld warm of koel van kleur is.

De meeste dessins hebben namelijk zowel warme als koele tinten. Fabrikanten zijn niet gek en willen zoveel mogelijk items verkopen. Als hun ontwerp veel mensen aanspreekt,  is de kans het grootst dat het ook veel verkocht wordt. En de één valt op warme tinten, de ander op koel. Met een mix kan je beiden verleiden tot aankoop.

Ik zei net dat een effen kleur ook niet altijd gemakkelijk te benoemen is. Vooral grijs kan alle richtingen uitgaan. Denk je bij je leuke grijze jurkje een paar mooie panty’s gekocht te hebben, blijken ze niet bij elkaar te passen. Omdat de tinten grijs net te veel verschillend zijn. Groengrijs en paarsgrijs combineert vaak niet mooi.

Maar ook hier is een trucje voor. Hou een kledingstuk of accessoire met bijna dezelfde kleur erbij.  In de winkel of in je kledingkast hangt altijd wel iets dat je hiervoor kunt gebruiken. Naast elkaar zie je het verschil in kleur. En weet je of het grijs naar groen, bruin, paars of geel neigt. Deze truc gaat uiteraard ook op voor andere kleuren. Probeer maar eens. 

Lees ook: Hoe bepaal je een kleur? 

Kleuren die iedereen goed staan