Een belangrijke afspraak: help, kledingstress!

Spreker zijn op een congres, je plannen presenteren aan de directie, een sollicitatie-, netwerk- of acquisitiegesprek. Allemaal situaties waarbij de meeste mensen even stilstaan bij hun uitstraling. Hoe kom ik over? Is het wel professioneel? Zien anderen mij zoals ik wil dat ze mij zien? Je wil je niet opgelaten voelen omdat je de plank net mis sloeg. Of ronduit een verkeerde indruk achterlaten.

Dus zoek je naar een geschikte outfit die helemaal bij jou en de gelegenheid past. Een optie is nieuwe kleding. Heb je daar tijd voor, prima. Heb je sowieso een aanvulling van je garderobe nodig: idem. Maar waarschijnlijk heb je al voldoende items in je kast. Je moet het alleen de goede er uit weten te pikken.

Inventariseer

Maak een overzicht wat je precies in je kast hebt. Welke broeken, pakken, blouses, tops etc. Kijk welke kleur het heeft en breng in kaart of het item bijzondere kenmerken bezit. Bij bijzonder denk ik bijvoorbeeld aan doorzichtige stof, een opvallend dessin, alleen in combinatie met een ander item te dragen etc. Allemaal kenmerken die de inzetbaarheid van het item beperken. Je maakt tevens onderscheid naar basiskleding c.q. stand alone kleding .

Maak onderscheid tussen zakelijke en vrije tijds kleding. Deze verdeling is natuurlijk niet in beton gegoten, sommige stukken zijn multi inzetbaar. Daarentegen zijn vakantiefloddertops zelden geschikt voor zakelijke afspraken.

Tijdnood

Doe de inventarisatie niet op het laatste moment. Je komt misschien tot de conclusie dat er items ontbreken. Zo heb je tijd om deze alsnog aan te schaffen. Kom je desondanks in tijdnood, kan je altijd nog mij vragen om voor jou op pad te gaan.

Als je toch alles uit je kast hebt, kan je deze gelegenheid misschien aangrijpen om de indeling te veranderen. Of je garderobe flink op te schonen.

Uitstraling

Bedenk welke uitstraling je wilt bereiken. Wil je kracht uitstralen of sympathie opwekken? Laten zien dat jij de expert bent? Voor elk doel kies je andere outfits. Kleur, dessin en vorm, alles speelt mee. Het is een samenspel waarbij je tevens rekening houdt met jouw persoonlijkheid. De outfit moet bij jou passen, jouw inborst weergeven. Het gesprek is geen kostuumdrama waarin je een rol speelt. Hooguit dat je een kant van jezelf aanboort die men niet vaak ziet. Door je bijvoorbeeld iets netter te kleden dan gewoonlijk. Maar ook dan: overdrijf niet. Trek dus geen stijf mantelpakje aan als je van nature houdt van informele kleding. Jouw ongemakkelijke gevoel hierin wordt feilloos opgepikt door anderen.

Met accessoires maak je het verschil. Bovendien kan je in de keuze van je accessoires je persoonlijkheid leggen. Veel of weinig accessoires, strak design, kleurig, duidelijk aanwezig of juist subtiel, alle keuzes zeggen iets over jou.

In sommige beroepen heb je weinig vrijheid in wat je aantrekt. Accessoires zijn dan een middel om je tenue persoonlijker te maken. Al is het maar door een paar happy socks onder je nette pak te dragen of je shawl op jouw manier te knopen.

Mogelijk heb je kort na je belangrijke afspraak nog een volgende ontmoeting waar je een ander doel wilt bereiken. Dan is het prettig als je snel van uitstraling kunt wisselen.

Foto

Je kunt als geheugensteuntje een foto van de gevonden outfit maken. Handig als je je outfit lang van tevoren uitzoekt.

Met een foto voorkom je ook dat je bij een vervolgafspraak het zelfde tenue draagt. Misschien leg je een kleine bibliotheek aan met outfits voor de diverse gelegenheden? Scheelt een hoop kledingstress.

In het geval dat je niet vaak met deze situatie te maken krijgt, is een foto eveneens een fijn hulpmiddel. Hoef je niet zo diep in je geheugen te graven tegen de tijd dat het weer nodig is.

Kort (avond) van te voren

  • Check jouw outfit op kreukels, vlekken en/of kapotte onderdelen
  • Poets je schoenen

Ik wens je veel succes op je afspraak!

Word je eigen kledingmaster in de Masterclass Look of Success. Ik leer je alle ins en outs hoe je outfits samenstelt die aansluiten bij jouw uiterlijk, persoonlijkheid en de situatie. Bye bye kledingstress. Maak vandaag nog een afspraak!

ebook kleding combineren
ONWEERSTAANBARE OUTFITS
over de sleutel naar de allermooiste versie van jezelf

Of je nu een belangrijke zakenmeeting hebt, op date gaat, een etentje of een bruiloft hebt, voortaan zie jij er onweerstaanbaar uit! Een droombeeld? Nee, je hoeft slechts één woord te onthouden en toe te passen. Bovendien is nieuwe kleding niet nodig. Gun jezelf de complimenten en bestel dit bijzondere boek!

“gemakkelijk leesbaar en informatief” ~ Anne Rodenburg

GELIJK BESTELLEN

EERST EEN HOOFDSTUK LEZEN

Vlog van deze maand

Misverstand over kledingadvies: het is duur

Ziazan vlog

Neem contact op

Marielle Veerbeek
Molenveldstraat 153 in Weert
(06) 14 62 51 01
E-mail: info@ziazan.nl