Bordeauxrood

Op zoek naar mooie kleding voor mijn klanten, liep ik laatst door een winkelstraat. Vooral de hoeveelheid bordeauxrode kleding viel me op. Een kleur die al een tijdje aangekondigd stond, maar nu pas echt te vinden is. Ik noem het bordeaux maar de tint die je nu treft, heet eigenlijk marsala.

Bordeaux, de kleur van een mooi gerijpte wijn. Een luxe kleur, die volwassenheid en verantwoordelijkheid uitstraalt. Elegant en verfijnd, ook twee woorden die bij deze kleur horen.

Mensen met een bordeaux persoonlijkheid ;zijn levensgenieters. Ze waarderen de kleine geneugten van het leven maar zijn ook niet vies van kostbare verwennerij.

De klant voor wie ik aan het winkelen was, Margje*, had niets met bordeauxrood. Het paste wel bij het kleurenpalet van haar gezicht. Maar ondanks dat ze prachtig uit zou zien in marsala, wilde ze het niet dragen. Ze vond het gewoon geen mooie kleur. En dat is minder toevallig dan je zou denken.

Margje was de jongste van een gezin met drie oudere broers. Hoewel ze kinderen en een goede baan had, werd ze door haar broers nog steeds gezien en behandeld als het babyzusje dat van niets weet. Liefdevol werden verantwoordelijkheden uit handen genomen. "Laat mij maar even, dat doe ik wel, ik heb daar meer ervaring in".

En soms zelfs een minder toegenegen: "Wat weet jij daar nou van?". Nou, meer dan je denkt. Maar dat was tegen dovemansoren.

Een boodschap, ingepeperd door haar familie. Het gevolg was dat ze zich diep van binnen niet volwaardig voelde. Iemand die niet meetelde.

Het minderwaardig voelen uitte zich op verschillende manieren. Voor haarzelf kocht ze bijvoorbeeld alleen goedkope kleding. Niet omdat duurdere kleding er niet vanaf kon, maar omdat ze zich geen mooie kleding toestond. Ze was geen stijlvolle kleding waard. Voor haar man en kinderen was niets te veel. Zichzelf gunde ze echter weinig.

En dan heb je moeite met de kleur bordeaux.

Ik heb haar aangeraden deze kleur te gaan dragen. Dat helpt om jezelf waardevol te gaan voelen. Voor mezelf heb ik ook een bordeaux T-shirt gekocht. Want ook ik ben het waard.

Wil jij jouw mooiste kleuren weten? Maak een afspraak met me!

*de naam is ivm privacy veranderd

Lees ook: sollicitatiekleuren

Hoe bepaal ik de kleur van een kledingstuk